eerste slide
tweede slide
Kamp spelbrekers 2018

Kamp spelbrekers 2018

05-08-2018

[ Don Bosco kamp spelbrekers 2018, Nunspeet ]

Lieve Spelbrekers,

Kamp 2018 zit er alweer op, wat hebben wij het super leuk gehad.

Om het kamp niet te vergeten hebben wij het kamp samengevat met onze leukste momenten.

Veel lees plezier!

 

Zaterdag 21 juli 2018

Het is zaterdag 21 juli, zo rond half 10 ´s morgens begint het Don-Bosco terrein tot leven te komen. Iedereen die de afgelopen weken hard aan het werk is geweest om ook dit jaar weer een top kamp voor te bereiden is aanwezig.

 

Voor ongeveer de helft van onze spelbrekers is dit de eerste keer dat ze de bijna 100 kilometer op de fiets gaan overbruggen. We zien dan ook wat gespannen gezichtjes die nog gauw afscheid nemen van de massaal meegekomen ouders en groot-ouders. Om precies 10 uur is het zover, de groep onder leiding van Daan en Marco bijt het spits af en vertrekt. Het is schitterend fietsweer! Al in het Amsterdamse bos nemen wij een eerste drinkpauze, want het is dan wel heerlijk weer. We moeten ook op onszelf letten, er wordt wat gedronken en gegeten. (vergeet niet te eten met deze warmte!) om vervolgens weer met frisse zin op de fiets te stappen.

 

Bij de eerste grote pauze bleek de fietstocht in combinatie met het weer toch wel erg zwaar, gelukkig is er dan altijd nog de bezemwagen! Hierbij willen we trouwens ook direct zeggen dat iedereen die met dit weer is opgestapt wat ons betreft heel stoer is! Het tweede gedeelte van de fietstocht was direct ook het zwaarste, met de wind in onze neus op een dijk zonder beschutting bleek het groepje van Marco en Daan toch wel iets te ver achter te liggen op schema. Daardoor kregen we een lift met de verschillende bezemwagens. Dit gaf ons wel de boost waardoor het laatste stukje fietsen voorbij vloog en we zo het kampterrein in Nunspeet binnen rolde.

 

Voordat de eerste avondmaaltijd kon worden opgepeuzeld (en geloof ons, we hadden trek na de fietstocht) werden eerst de tenten ingericht, de regels uitgelegd en had iedereen even tijd om te ontspannen en de benen te strekken.

 

Na het eten mocht het eerste corveegroepje gelijk laten zien hoe goed zij konden afwassen, dit moest ook op een goed tempo, want uiteraard was er 's avonds een eerste programma!

 

In het bos deden we een aantal kennismakingsspelletjes, dit was een goede voorbereiding op het hoogtepunt van de avond. Het inmiddels beroemde, of moet ik zeggen beruchte, namenverhaal van Koen. Het namenverhaal gaat als volgt, Koen heeft een verhaal geschreven van 4 (!) pagina's met de namen van de kinderen en leiding hierin verwerkt. Wanneer de kids hun naam horen, moeten zij opstaan. Wordt dit vergeten, of zijn ze te laat, dan begint het hele verhaal opnieuw. U kunt zich wel voorstellen, dit kan een lange avond worden..

 

Introductie corvee bord:

Eind van de dag moesten alle spelbrekers proberen om in het groene vlak te komen. Dit konden zij voor elkaar krijgen door hun corvee goed uit te voeren en goed te luisteren naar de leiders. Mocht je toch in het rode vlak terecht komen kreeg je een ‘’leuke’’ straf.

   

We zullen maar geheim houden hoe laat het is geworden, na een lekkere kop thee met een plak ontbijtkoek was het tijd om te gaan slapen, een welverdiende nachtrust.

 

 

Zondag 22 juli 2018

Na het introduceren van het ochtend dansje, was het tijd voor

EXPEDITIE ROBINSON!!!!!!

 

Voor de teams bekend werden gemaakt moesten de spelbrekers wel weten wie de team captains waren. Een voor een kwamen zij naar voren op een uitgekozen dansnummer.  Wat een fantastisch entree hadden de mannelijke leiding.

 

Nadat de coaches bekend waren moesten de spelbrekers een parcours afleggen op zoek naar een enveloppe met je naam erop. In die enveloppe zat een stuk puzzel en je teamkleur.  Door alle stukjes te verzamelen van je team, moest je uiteindelijk op zoek naar de joker.  De joker kon je gebruiken om dubbele punten te krijgen. Ook was er een totempaal voor het winnende team per onderdeel.

 

De uiteindelijke uitkomst:

 

Team rood: JEROEN, Rinske, Lois, Bo, Suus, Roemer, Mylou en Bram.

Team geel: DAAN, Lieke, Nathalie, Liv, Frank, Sinne, Tim en Juna.

Team blauw: KOEN, Kyra, Sophie, Mandy, Daniek, Giel en Redouan.

Team groen: MARCO, Sam, Luna, Josphine, Mila, Tessa, Zoe en Misha.

 

Daarna was het tijd om een team naam te bedenken, teamshirts te maken en een yel te bedenken.

 

Team rood: Team Strik

Team geel:  Team Osdorper

Team groen: Team The Green Machine

Team blauw: Team Smurf.

 

Na een gezellige ochtend was het tijd om een duik te nemen in het zwembad. Maar ook in het zwembad ging expeditie Robinson verder. De spelbrekers moesten baantjes trekken en zo leuk mogelijk van de glijbaan afgaan.

 

In de avond stond het eindspel op het programma. De teams moesten strijden tegen elkaar voor de hoofdprijs. Er was ook een echte eilandraad.

 

De volgende spelletjes kwamen aanbod:

 • Wie kan het langst een emmer water vasthouden?
 • Wie kan het langst een spelbreker vasthouden?
 • Wie kan het snelst een dropveter opeten?
 • Raad wat je eet
 • Wie kan het beste een dansje voor doen?

 

Eilandraden:

 • Welk team gunnen jullie vijf extra punten?
 • Welk team gunnen jullie vijf min punten?

 

Uiteindelijk hadden team groen en rood de meeste punten. Team groen en rood moesten strijden op een estafette baan. Eerst een klein parcour en daarna het oplossen van een rebus. Uitkomst van de rebus moest zijn: Een echte Robinson werkt samen en denkt goed na. Hoera jullie zijn de winnaars.

 

Het was heel spannend maar uiteindelijk heeft team GROEN gewonnen!!!!!

 

Na een spannende eindslot was het tijd voor de spelbrekers om heerlijk hun bedje op te zoeken om te gaan slapen???? Slapen kwam niet voor bij de fanatieke robinson spelbrekers haha.

 

 

Maandag 23 juli 2018

De spelbrekers ontwaken en het is tijd voor het ochtend dansje. Na het ochtend dansje en het ontbijt was het tijd om naar een doolhof te gaan. De spelbrekers hebben zich vermaakt in het doolhof. Waar een paar spelbrekers meteen eruit kwamen hadden de andere wat meer moeite om de uitgang te vinden!

 

Ook was er een bloten voeten pad waar de spelbrekers met hun blote voeten op konden lopen. Uiteindelijk was de modder het interessant. De spelbrekers gingen er schoon in maar uiteindelijk kwamen zij er heel vies uit. Ach ja, dat hoort bij Don Bosco kamp.

 

In de middag was het tijd voor de verassingtocht georganiseerd door Koen en Jeroen. Wij werden verdeeld in vier groepen en moesten doormiddel van bordjes het pad volgen in het bos. Wij kregen foto’s van bomen die wij precies hetzelfde moesten fotograferen. Dat is nog best moeilijk want alle bomen lijken op elkaar. Ondertussen waren er een aantal spelletjes die wij als teams moesten doorstaan. De ene was wat moeilijker als de andere. Het waren oud Hollandse spelletjes.

Ook kregen wij nog een vragenlijst die wij moesten invullen. Met vragen als:

 • Hoe heet de vriendin van Daan?
 • Hoeveel leeftijdsverschil zit er tussen Asley en haar vriend?
 • Hoeveel spelbreker leiding heeft een relatie met een andere leiding?
 • Met welke groepen is Koen mee op kamp geweest?

Uiteindelijk zijn alle teams weer op het kampterrein terug gekomen. Al was het team van Daan pas 1,5 uur later klaar als de rest? Hoe kon dat nou? Ze waren zo fanatiek dat zij de bomen precies wilde fotograferen zoals op de foto stond.

 

In de avond was het tijd voor een spelshow. De spelbrekers moesten spreekwoorden raden, vragen beantwoorden over jongens/meisjes, woorden maken met grote letters en de leiders hun tandenpoetsen.  Met de uiteindelijke vraag welke leiding had de witste tanden?. Alle spelbrekers waren heel fanatiek. De uiteindelijke winnaar was het team van Daan. Zij hadden veel punten bij de spelshow maar hadden door hun extra 1,5 uur in het bos toch de meeste foto’s goed gefotografeerd. Complimenten voor het team van Daan, gefeliciteerd.

 

Daarna was het weer tijd om de bedjes op te zoeken, of om te ontsnappen? 

 

    

 

Dinsdag 24 juli 2018

Op dinsdag stond er in de ochtend een jongens en meiden dag op het programma. De jongens moesten vroeg opstaan, want om half 10 was er afgesproken bij de activiteit en die was in Harderwijk. Om iets voor half 9 stapten alle spelbreker jongens op de fiets samen met Daan, Koen en Jeroen op naar Harderwijk. 45 minuten later kwamen we aan op de afgesproken plaats en hier kon de mannen ochtend gaan beginnen. We begonnen de dag met vissen! We hadden afgesproken met Henny die voor ons 10 hengels had klaar liggen en na een korte uitleg konden we meteen beginnen. Het was best warm dus het maar de vraag of de vissen er wel zin in hadden. Gelukkig was het na 15 minuten raak, Frank wist als eerste een vis op het droge te krijgen. Hierna volgende Bram en Roemer met een vis.  Verder heb ik nog gezien dat Redouan een vis aan zijn haak had maar net voor de kant er weer af viel. Koen had ongeveer net ze veel ongeluk als Redouan. 

 

Uiteindelijk was het resultaat van 2 uurtjes vissen:

 • Jeroen 3 vissen
 • Bram, roemer en Daan 2 vissen 
 • Frank en Giel 1 vis

 

Helaas hadden Tim, Misha, Redouan en Koen geen geluk vandaag. 

 

Hierna gingen we met alle mannen weer terug naar het kampterrein.

 

Terwijl de jongens aan het vissen waren hadden de meiden van de spelbrekers hun eigen programma op het kamp terrein. 

 

De meiden hadden een meidenochtend op het programma. Na dat alle meiden een roze outfit aan hadden kon het programma beginnen. De meiden begonnen met het versieren van een fotolijstje. Iedereen was creatief bezig, er zijn hele mooi creaties uitgekomen. Daarna was het tijd om te tutten, wij hadden wat make up meegenomen. Maar uiteindelijk was onze make up niet echt nodig want alle meiden hadden zelf heeeel veeel make up mee. Marco zijn nagels werden gelakt en alle haren van de meiden werden ingevlochten.

 

Eenmaal helemaal mooi konden wij aanschuiven aan de high tea. Waarbij wij eerst even het liedje zongen: KOOKSTAF BEDANKT KOOKSTAF BEDANKT!!!!!!! De meiden hebben er van genoten. Onder het genot van iets lekkers kwamen er liefdes vragen aanbod. Ben je verliefd? was de hoofdvraag.

 

Onder tussen waren de jongens weer aangekomen op het kampterrein. Ook zij hebben ze nog wat mee kunnen smikkelen van de hapjes die de meiden hadden overgelaten. 

 

Eenmaal weer met ze alle op het kampterrein was het na de lunch tijd om het DIAP (Dinsdag avond Programma) voor te bereiden. Dit jaar was als thema musical en de spelbrekers hadden de musical Siske de Rat gekregen. Binnen een uur hadden de fanatieke spelbrekers het hele optreden al in hun hoofd. Loïs werd Siske de Rat, Roemer de meester en Frank de lerares de overige spelbrekers werden als achtergrond dansers en danseressen ingezet. De voorbereidingen waren gedaan nu alleen de uitvoering nog voor de rest van het kamp.. dit is pas in de avond dus eerst konden de spelbreker nog even genieten van wat vrije tijd. Om half 6 zijn we met ze alle naar het andere kampterrein gefietst hier hebben we gezamenlijk gegeten met alle groepen. Na het eten was het eindelijk tijd voor het musical spektakel. De organisatie opende de avond met een spetterend optreden en daarna was het de beurt aan de kinderen. Het was een geweldige avond met hele goede optredens. De terechte winnaars waren uiteindelijk de vrijbuiters maar de spelbrekers hebben het fantastisch gedaan. 

 

Hierna zijn we terug naar ons eigen terrein gefietst en hebben we nog een spelletje bosjassen gedaan en toen het donker werd was het tijd voor een kopje thee en een plakje ontbijtkoek.. hierna zijn alle spelbrekers naar bed gegaan en lekker gaan slapen. 

 

    

 

Woensdag 25 juli 2018

Het is woensdag ochtend na weer een vermoeiende nacht waarin de kinderen liever gingen ontsnappen dan slapen stond de wekker voor de leiding alweer om 7 uur want de springkussens werden gebracht en moesten opgezet worden voor het middag programma. Als het al niet vermoeiender  kon zet Daan vervolgens ook nog is de slechtste bak koffie die ooit is gezet haha.

 

Om half 9 worden de kinderen gewekt met het dansje als ochtend ritueel. Vervolgens is het ontbijten en klaar maken voor de muziek quiz waarin ze moeten raden welke zanger ze horen en dansen moeten na doen. Liv bijkt het meeste verstand van muziek te hebben en Sinne kan het beste een dans na doen.

 

Om half 12 zijn alle 13 springkussens opgebouwd en gevuld met water: er staan 2 lange glijbanen, levend sjoelen, levend tafelvoetbal, klimmuur een kussen waar je over het water moet slingeren en een stormloop van 6 springkussens lang.

 

Het middag eten zal iedereen goed smaken, zeker omdat het een broodje shoarma was. Na het eten wordt iedereen goed ingesmeerd en ingedeeld in groepjes van 6. De teams hadden tot 4 uur de tijd om hun uiterste best te doen op alle onderdelen. Na 4 uur konden alle kinderen zelf spelen op de kussens, wat een plezier was er te zien bij alle kinderen.

 

Als avond eten was er pasta en vervolgens mocht iedereen zich klaarmaken, mooie kleren aan want het avond programma was casino.

 

Er werd grof gegokt  er was black jack, hoger/lager, roulette, paarden race en rummikub. Daarnaast kon je kras loten kopen waarbij je snoep kon winnen. Giel stond alleen raar te kijken toen er 2 mandarijnen in zijn snoep zak zaten.

 

Het eind spel was rad van fortuin hier waren kleuren op gemaakt. De spelbrekers konden hun geld inzetten op de kleur waar zij dachten dat het rad zou eindigen. Kyra zette 1600 in op groen en jahoor het werd groen. Kyra won hierdoor met 4800 punten de casino avond. De prijs was een hele doos vol met snoep, chips, cola en nog veel meer.

 

Hierna was het tandenpoetsen en naar bed. Maar je raad het al > slaapfeestje bij Kyra.

 

Overigens stond er vanavond niemand aan de rode kant van het bord dus geen straffen vanavond.

 

 

Donderdag 26 juli 2018

Inmiddels is de 6e dag van het spelbrekers kamp aangebroken. Het vredige gefluit van de vogels werd rond een uurtje of 9 verstoord door de hemelse stem van Belle Perez. Het was weer tijd voor het dansje. Samen met de kinderen begon de leiding vol goede moed aan het dansje en aan de dag.

 

Net wanneer we dachten dat het niet warmer kon worden in Nunspeet, bereikte het kwik de 36 graden. Dit betekende wederom goed insmeren en veel drinken. Ook werd het ochtend programma aangepast. Op de planning stond een survivaltocht. Deze werd omgevormd tot een groots waterballonnen gevecht en vlaggen veroveren. Eenmaal terug op het kampterrein gingen de spelbrekers het zwembad in. Eén voor één kwam ook de leiding erin gesprongen voor een beetje verkoeling.

 

Nadat iedereen opgedroogd was kon het volgende programma beginnen. Don Bosco presenteert u: ‘Heel Don Bosco Bakt’. Onder leiding van 3-sterrenchef’s Marco en Daan gingen de kinderen, verdeeld over 4 groepen, hun eigen taart bakken. Alles was mogelijk, citroen, vanille en chocola. Terwijl de taarten in de oven zaten, hadden de kinderen even de tijd om decoraties te maken. Het gaat tenslotte niet alleen om de smaak.

Na een heuse proeftest was er maar één duidelijke winnaar. Het groepje van Koen had gewonnen, al geloofde zij het zelf niet helemaal.

 

Het was inmiddels al weer 18:00uur en dat betekend tijd om te eten. Dit keer stond er nasi op het menu. De foto’s hiervan stonden al op facebook, maar heerlijk was het zeker.

 

Na het eten was er even tijd om tot rust te komen en de schaduw op te zoeken, al scheelde dat maar weinig qua hitte. Rond een uurtje of 8 stond het avondprogramma op de planning. ‘Ik wed dat ik het kan’. Alle kinderen hadden voor dat ze op kamp gingen ingevuld waar zij goed in waren. Dit moesten zij dan gaan doen in een uitdaging tegen de leiding. Een grote bak met ballen met de namen erop en quizmaster Marco grabbelde de namen er één voor één uit. De meeste hilarische duels werden uitgevochten. Van kickboksen, paardenrace, skippybalrace, limbodansen, hoofdrekenen, hockey, handbal en chubby bunny(eet spelletje waarin je zoveel mogelijk eten in de mond moet stoppen en chubby bunny moet zeggen). Het was een bloedstollende wedstrijd met een voor de leiding verliezend einde. Het 14-12 voor de kinderen. Speciale dank gaat nog uit naar Merel voor het zijn van onze joker, ook al heeft het ons niet gered.

 

Helaas was het alweer tijd om te slapen en ook op deze avond stonden er 4 kinderen op het rode bord. Kyra, Loïs, Zoë en Sam. Voor deze 4 dames stond er een 2e bord nasi klaar deze avond. Of het lekker was, dat durf ik niet te zeggen.

         

 

Vrijdag 27 juli 2018

Na een wat rumoerige nacht werd iedereen langzaam wakker. Na het dansje moest alles opgeruimd en schoongemaakt worden. Dat was zo makkelijk nog niet, want wat kunnen de spebrekers er een rotzooi van maken. Een kleine 30 minuten later zag het er weer schoner uit en de tenten waren weer netjes.

 

Tijd om naar het zwembad te gaan. Net als zondag gingen we naar het buiten zwembad. Iedereen op de fiets behalve Daan en Josephine. Die mochten lekker met de auto vanwege een lekke band. Elk nadeel heeft z’n voordeel, zei een wijs iemand ooit.

Wederom was het dik in de 30 graden en de kinderen sprongen gelijk het zwembad in om af te koelen. Inmiddels was het alweer tijd voor een patatje. Die ging er zeker in. Tot een uurtje of 3/half 4 hadden de spelbrekers de tijd om zwemmen. Daarna brachten we een bezoekje aan het dorp. Een cadeautje kopen voor de kookstaf en wat drinken en eten voor de terugweg. Rond een uurtje 6 kwamen we aan op het kampterrein om gezamenlijk pannenkoeken te eten.

 

Daarna nog even de puppies en vrijbuiters uitzwaaien en snel omkleden voor de disco, want die hadden we nog tegoed. De karaoke stond al klaar en langzaamaan begon er ook gedanst te worden. Iedereen zag er op en top uit. Al snel vloog de tijd voorbij en was het tijd om te gaan slapen. Nog even snel een rondje langs de kinderen met de vraag wat vonden ze leuk dit kamp en toen was het kamp zo goed als voorbij.

 

 

Zaterdag 28 juli 2018

Een vroegertje vandaag. Om 7uur ging de wekker van de leiding en om 07:30 werden de spelbrekers wakker gemaakt. Inmiddels was het er nog maar weinig over van de tenten die er stonden. Het grote afbouwen is begonnen. Om 9uur zouden normaal gesproken de eerste spelbrekers vertrekken op de fiets, maar die hadden geluk. Zij mochten de eerste 40/45 kilometer met de bus doen. Dit om alles goed te laten verlopen en om op tijd weer terug te zijn.

 

De hele week hadden we zon behalve zaterdag. Het begon met een kleine bui, maar al gauw werden dat stevige regenbuien. Bij de 2e rustpauze waren alle groepen in elkaar geschoven en kon de reis weer vervolgd worden. Gelukkig was het nu weer droog en zelfs het zonnetje kwam weer tevoorschijn. De laatste kilometers wegen het zwaarst. Volle bak tegenwind op de schipholweg. De spelbrekers kennen alleen maar bikkels en lieten zich dan ook niet tegenhouden. Met een extra handje in de rug kwamen we om 17:00uur weer aan bij don bosco. Onder luid gejuich en een warm applaus zochten de kinderen en leiding de familie en vrienden op. Nog even een paar laatste woordjes van de kampleiding en het kamp zit erop.

 

Wij hebben een super leuke en toffe week met jullie gehad en vinden het jammer dat het er alweer op zit. Voor sommige van jullie tot volgend jaar! Voor de spelbrekers die doorgaan naar de middenmoten, heel veel plezier en we zien jullie zeker weer op kamp in 2019!
 

 

Wist je dat (ingevuld door de spelbrekers)

 • Leiding door heeft dat de spelbrekers vanavond gaan ontsnappen?
 • Rode vlak > straf is erger!!! ?
 • Juna goed Rosa kan nadoen?
 • Marco snurkt?
 • De spelbrekers cool zijn?
 • De meiden beter zijn + Marco?
 • Suus een wilde slaper is?
 • Daniek een praatslaper is?
 • Marco van Frozen houdt?
 • De vriendin van Daan ook Mylou heet?
 • Dat Lois boeren laat?
 • Ontsnappen goed ging?
 • Kamp leuk is?
 • Daan langzaam is?
 • Suus goed haren kan vlechten?
 • Lois lekker haar kan wassen?
 • Tessa goed kan vlechten?
 • Meisjesdag heel leuk was?
 • We gaan ontsnappen?
 • Bram extreme boeren laat?
 • Frank tieten en dikke billen heeft? (DIAP)
 • Suus aardig is?
 • Mylou goed kan zingen?
 • Luna foute sokken draagt?
 • Kyra, Elise heet van haar tweede naam?
 • Liv een vreetzak is?
 • Rinske vaak valt in het bos?
 • Kyra een onhandige harrie is?
 • Suus haar tweede naam ook Elise is?
 • Nathalie heel aardig is?
 • Liv heel aardig is?
 • Juna heel grappig is?
 • Koen knap is?
 • De leiding leuk is?
 • Lieke, Suus, Liv en Daniek de siemasevierling zijn?
 • Bosjassen leuk is?
 • Frank en Roemer goed zijn in ontsnappen?
 • Asley en Koen bij elkaar in 1 bed slapen?
 • Vlechtjes leuk staan bij Mandy?
 • Giel elke dag veel vragen heeft?
 • Bo super lief is?
 • Iedereen het jammer vindt dat Bo eerder weg ging?

 

Wist je dat (ingevuld door de leiding)

 • Giel veel vragen stelt?
 • Kyra een doos eten heeft gewonnen?
 • Lieke pasta+saus heeft gegeten?
 • Misha zijn bel stuk is?
 • Redouan voor het eerst in het groen is geëindigd?
 • Lois, Ciske de rat is?
 • Sophie ineens een beker vla at?
 • Rinske de leiders goed kan nadoen?
 • Luna graag spelletjes speelt?
 • Liv haar luchtbed lek is?
 • Bram goed kan zingen?
 • Sam goed kan buikglijden?
 • Juna kabouterplop goed kan na doen?
 • Mandy 5 punten had bij het spel van Koen?
 • Roemer goed kan acteren?
 • Frank goed met luchtbuksen kan omgaan?
 • Tim heel goed is in roulette + beste outfit aan had?
 • Suus een allemans vriend is?
 • Tessa een echt lachebekkie is?
 • Nathalie goed kan levend sjoelen?
 • Sinne goed Beyonce kan nadoen?
 • Zoe goed kan ontsnappen?
 • Mylou erg zorgzaam is?
 • Mila los gaat op muziek?
 • Josephine haar bijnaam Joos is.
 • Daniek vandaag een panna heeft gegeven aan haar zus?
 • Bo nu lekker in de zon zit in Spanje?

 

Wij hebben genoten van het kamp en wij kijken nu alweer uit naar kamp 2019. 

 

Jullie zijn toppers ! 

 

Groetjes van jullie leiding,

Koen, Jeroen, Marco, Daan, Asley en Rosa