eerste slide
tweede slide
Vrijbuiters kamp 2018 - Disneyland Nunspeet

Vrijbuiters kamp 2018 - Disneyland Nunspeet

14-08-2018

Leider Rick vertelt: De reis naar Disneyland Nunspeet (Zondag)

Wat een heerlijk begin van de zomervakantie! Het zonnetje schijnt, geen wolkje aan de lucht en Don Bosco Kamp 2018 gaat beginnen. Zondag ochtend om 10:30 begint het plein vol te stromen met allemaal vrijbuiters verkleed als Disneyfiguren. De vrijbuiters gaan naar Disneyland Nunspeet!

 

Wanneer de bagagewagen vol geladen is met genoeg bagage voor 3 weken kamp, je kunt immers nooit genoeg kleding meenemen op kamp, wordt de auto indeling bekend gemaakt door leider Bastiaan. De ouders krijgen nog een dikke knuffel en dan is het vertrek toch echt daar! Onder het genot van luid toeterende auto’s en fanatiek zwaaiende kinderen & ouders vertrekken we richting Nunspeet voor een week plezier.

 

[Een ruim uurtje later]

 

We zijn gearriveerd in Nunspeet! Al snel worden de banken midden op de zandvlakte gekaapt door de vrijbuiters zoals alleen ware piraten dat kunnen doen. Er wordt even snel een moppen rondje gedaan, wie kan de beste grap vertellen!?! Na de grappen wordt er afscheid genomen de ouders die gereden hebben en is kamp toch echt begonnen!

 

Eerst doen we een rondje verkennen over het kampterrein. In tegenstelling tot Harderwijk, kunnen we hier helaas niet bij de oudste groepen kijken. Die zitten namelijk 1,5 kilometer verderop. Wel gaan we even bij de Minioren, dit is de allerjongste groep van Don Bosco. Vervolgens lopen we langs de kampvuurkuil naar de eettent om daar plaats te nemen voor de lunch. Want we hebben echt wat lekkers op het menu staan vandaag! BROODJES KNAKWORST!!

 

De broodjes gaan erin als zoete koek en nadat iedereen zijn buik heeft volgegeten kunnen we gaan afbikken. Na het bikken sprint iedereen naar zijn spullen om vervolgens een plekje te zoeken in de slaapzaal. Luchtbedden worden opgepompt en slaapzakken uitgepakt (alhoewel het laatste niet echt nodig is geweest met deze temperaturen)

 

Dan is het tijd voor het middagprogramma. We gaan namelijk een levensgroot Disneykasteel bouwen van hout. Het kasteel was verdeeld over 7 verschillende stukken die allemaal nog geschilderd moesten worden. De creativiteit spatten stuk op het hout, wat werden er allemaal mooie dingen gemaakt. Na dik een uur was alles geschilderd. Gelukkig was het nog steeds heerlijk weer dus konden we snel nog wat water spellen doen. Nadat iedereen weer is opgedroogd was het tijd om te eten, heerlijke andijvie met een gehaktbal.

 

Na avondeten was het tijd voor de bosspellen! Al snel vonden we een mooi veld waar we een potje konden bosjassen. De weg ernaartoe stond leider Rick in een flinke hondendrol en die stonk!!! Niet te harden. Vervolgens gingen we nog iets dieper het bos in naar een groter veld waar we meer plek hadden voor stand in de mand en blikkie trap.

 

Moe maar voldaan werd er in de tent nog een kopje thee gedaan met een lekker plakje ontbijtkoek. Ook kon er nog even lekker geklaagd worden bij de klaag TV.

 

Vervolgens werden de tanden gepoetst, handen gewassen, gezicht gewassen, ging iedereen lekker naar bed en slapen. Noujah slapen, het bleef nog lang onrustig in de slaapzalen!!!

 

 

Leider Bastiaan vertelt: Sjakie - lees: de Vrijbuiters - in de chocoladefabriek (maandag)

 

Terwijl de eerste zonnestralen de dichte bladeren hemel van het bos in Nunspeet doorbreken, zijn de eerste spelende kinderen al duidelijk te horen. 06:00 is het als er voor het eerst een schop tegen een bal aan wordt gegeven. De Vrijbuiters hebben overduidelijk veel zin in wat er komen gaat en dat is een goed teken.

 

Met de zon komt ook de warmte en daarom besluiten we lekker vroeg te gaan ontbijten. De tafeldekploeg verdeeld eerlijk de verschillende soorten beleg en brood over de tafels en het eerste ochtend(feest)maal kan beginnen.

 

Ochtend

Als eerste activiteit van de dag stond de themadans van de dag op het programma. Iedere ochtend na het ontbijt was er onder begeleiding van danslerares Elena een dans voorbereid die ons in het de stemming deed komen voor het thema van die dag. Maandag was dit “Sjaakie in de chocoladefabriek” en je raad misschien wel al, de Vrijbuiters gingen aan de slag als Oempaloempa’s! Hoe het dansje er precies uitzag mag je aan de kinderen vragen, maar we kunnen wel vast verklappen dat het een ware show was zo op de vroege ochtend!

 

Tijdens het dansen vervulde de openvlakte voor het barak zich langzaam met de overheerlijk geur van pure cacao poeder en warme gesmolten chocola. Het ochtendprogramma kon gaan beginnen. Bij leiders Donnie en Bastiaan kon het lievelingseten van iedere Oempaloempa worden nagemaakt, namelijk een reuze chocolate chip cookie! 1 voor 1 mochten de kinderen langs de weegschaal lopen om zo nauwkeurig alle ingrediënten als: boter, bloem, suiker, chocola en eieren af te wegen. Het eindresultaat was om van te smullen!

 

Hoe kan je zo’n reusachtige koek nou lekkerder weg slobberen dan wij een heerlijk bak warme chocolademelk met slagroom? Dat is wat leiders Rick en Menno gedacht moesten hebben. Volgens het aloude Oempaloempa recept werden een aantal heerlijk kopjes op tafel gezet ingrediënten als cacao, suiker, mespuntje zout en een vleugje kaneel en vanille.

 

Als klap op de vuurpijl mochten de Vrijbuiters zich bij leidsters Melissa en Elena laten opmaken tot niet van echt te onderscheiden Oempaloempa om vervolgens natuurlijk nog 1x voor het echie de Oempaloempa dans uit te voeren.

 

Middag

’s Middags stond de goudenwikkel speurtocht in het draaiboek. Door het hele bos om het barak heen lagen onderdelen van het recept van de fameuze goudenwikkel reep verstopt. Het team dat als eerst alle onderdelen bij elkaar had verzameld kon, je raad het al, beginnen aan het maken van chocoladereep. Gesmolten chocola, Nootjes, Rozijnen, Melk en verkruimelde biscuitjes waren dit keer de smaakmakers. Zoals een echte dag in de chocoladefabriek betaamd was ook deze gevuld met snoepen, snoepen en nog eens snoepen.

 

Terwijl de repen voor een nachtje de vriezer ingingen om wat af te koelen leek dat ook voor onze eigen 24 snoepjes een erg goed idee. 3 tuinslagen en een brandslang werden uitgerold en brachten een hoop lol met zich mee. Leider Menno kwam ter plaatse met een net zo uitdagende als verkoelende waterestafette en zo was het al snel gedaan met de warmte.

 

Avond

Na een overheerlijk bord zomerse Hutspot (heerlijk met extra frisse Bieslook) en de bijbehorende corvee taken, doken de Vrijbuiters het bos in. De tempratuur was een stuk beter te pruimen dan overdag en een stukje rennen en vliegen was dan ook geen probleem. Bij het grote Oempaloemaspel waren er 6 verschillende onderdelen uitgezet in het grote bos van Nunspeet.

 

Van een proeverij van noten (uiteraard niet voor onze Mano) en een boerenwedstrijd, tot zeer mysterieuze raadsel vraagstukken, deze indrukwekkend avond had het allemaal. Tenminste, dat hij indrukwekkend was bleek wel uit het feit dat de kinderen na 10 minuten in bed liggen als in een vaste slaap waren beland. Of kwam het soms door het vele gesnoep en het warme weer? Wie zal het zeggen, maar dag 2 is in ieder geval een (succesvol) feit.

 

Welterusten voor nu en tot morgenochtend vroeg! 😊

 

Leider Menno vertelt: Beauty & the Beast dag (dinsdag)

Disneyland Nunspeet barst uit zijn voegen op deze warme dinsdag. Met een temperatuur van 35 graden en een heerlijk warme zon ontwaken onze Vrijbuiters zich uit hun barak. Om 08:00 uur ging de wekker, werden de tanden gepoetst en begonnen we deze sprookjesdag met een vluchtig ontbijt. Vluchtig ja, er stond ons een waanzinnig programma te wachten namelijk.Elena en Melissa lieten de kinderen allereerst op het schitterende nummer “Tijdenlang Verhaald” het ochtenddansje doen. Zowel de jongens als de meiden deden super mee. De swingende heupen en goede timing beloofde veel goeds voor het DinsdagAvondProgramma (DIAP). De jongens en meiden gingen deze ochtend toch uit elkaar. Bastiaan, Donnie en Menno namen de “beesten” mee op pad het bos in en Elena, Melissa en Rick bekommerden zich om de “Belle’s”. 

 

De mannenochtend startten met een warming up van push-ups waarnaar onze kerels zich mochten opmaken voor pijl en boog schieten. Jesse liet zich niet kennen en schoot feilloos raak. Oscar, alias Robin Hood, liet zich ook van zijn beste kant zien. Hij schoot meerdere keren prachtig raak, toppertje hoor! De meiden waren ondertussen bezig met opmaken en vuilniszakken. Dat laatste klinkt niet geheel als een meidending, maar dat was het wel degelijk! Van gele vuilniszakken werden er namelijk jurken gemaakt. Deze jurken werden met finesse beschilderd en tadaaa… daar was dan de kleurrijke jurk die Belle zelf droeg in de balzaal. De resultaten waren prachtig. Er zaten wat pareltjes bij die in aanmerking kwamen voor het vak modeontwerpen. De basis werd vandaag gelegd!

 

De jongens speelden in het bos verder met grof en groots geschut. Een driemans katapult werd gebruikt om tennisballen van de ene kant naar de andere te kunnen schieten. Rajan verbaasde iedereen door zeer doelgericht de bak te weten raken. Dan was er nog het luchtbuks schieten op Valentijns ballonnen. Samen met Bastiaan werd als ware Cupido’s raak geschoten op de ballonnen. Wat een sensatie was dit zeg! We besloten na het eten van een lekkere watermeloen op deze zonnige dag, terug te lopen naar het terrein voor een stevige lunch!

 

Er stonden twee delicatessen op het menu vandaag. Speciaal voor de Belle’s werden er tosti’s getrakteerd en de Beesten kregen broodjes shoarma! Gauw bikken met z’n allen, vervolgens goed boeren om daarna het thuisfront eens te laten weten hoe onze week nou verloopt. Het was tijd voor kaarten schrijven!

 

Het was superleuk om de kaarten te krijgen, nu was het de beurt aan onze Vrijbuiters om wat terug te schrijven. Met smart zaten papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, nichtjes, neefjes en zelfs overgroot oma’s en opa’s te wachten op een kaart van die leuke Vrijbuiter. Met grootse verhalen schreven de kinderen hun kaarten vol met leuke tekeningen en teksten. Soms waren de teksten misschien wat korter dan u verwacht had mama of papa, maar ja de kinderen wisten ook dat na het kaarten schrijven het grote zwembad mocht worden getest!

 

Het was tijd voor waterspelletjes. Al dagenlang stond het grote opgeblazen zwembad schoon te wezen op het kampterrein. Jawel, nu was daar de dag dat deze getest mocht worden! Heerlijk een koele, frisse duik nemen! Met een live act van Rick en Bastiaan werd er een goede sessie aquarobics uitgevoerd. Daarnaast konden de kinderen bij Donnie een potje waterballonvolley spelen en was er nog het dienblad lopen met als hinderlaag dat kinderen met waterpistolen op de obers mochten schieten! Een hoop dolle waterpret dus, wat heerlijk was met 35 graden.

 

Dan komt nu toch het hoogtepunt van deze dag. Het is een traditie op kamp dat ieder jaar op dinsdag het DIAP plaatsvindt. Eerst gaan alle groepen van Don Bosco gezamenlijk eten om vervolgens elkaar te trakteren op spectaculaire shows. Dit jaar was het thema musicals. Voor de Vrijbuiters werd het de musical Belle en het Beest.

 

Na de waterspelletjes zijn de kinderen druk in de weer geweest met het neerzetten van een grootse show voor alle groepen. Ryan en Levi waren verkleed als het Beest, Jacoba als Belle en de andere kinderen dansten tijdens de act om Belle en het Beest heen. Op het nummer “Tijdenlang Verhaald” hebben de Vrijbuiters uiteindelijk een geweldige act neergezet. Het applaus was groots van de andere Don Bosco groepen en de jury was vol lof! Nadat alle groepen hun act hadden laten zien, werd bekend gemaakt welke groep zich het beste had gepresenteerd. De jury kon moeilijk kiezen tussen de Puppies en de Vrijbuiters. Ze waren uiteindelijk overstag door de romantiek die bij één musical erboven uit stak… U raadt het al. De Vrijbuiters hadden GEWONNEN!!!! De kinderen waren door het dolle heen en door deze prachtige act, verschenen we nog een keer op het podium om onze musical te vertolken. Wij als leiding waren apetrots!

 

De dag naderde zijn einde. Wat hebben we een heleboel gedaan vandaag en wat was het een super dag! We sloten af met een Belle en het Beest-quiz. In groepen gingen de Vrijbuiters een liefdesrijm schrijven, vragen beantwoorden en grappige romantische spelletjes doen. Van een chips date tot het geblinddoekt kussen van een kikker met lippenstift op A4-papier. Niks was hier te gek! Uiteindelijk zou er één Belle en één Beest naar voren komen, die bij de leiding het meest was opgevallen deze avond. Tycho en Famke waren de winnaars van de avond en gingen in deze week op date! Dit zou een date worden waarbij zij extra werden verwend met lekkernijen, voor alleen deze Belle en het Beest.Wij hebben genoten van vandaag en kijken met verschrikkelijk veel plezier naar morgen. Welterusten. Morgen is het thema Junglebook!

 

Leidster Melissa vertelt: Jungle book (woensdag)

Oh, nee! Het is alweer woensdag! We zijn nu officieel over de helft en dat doet toch even pijn, want we hebben het zo naar ons zin… Na een geslaagde DIAP (dinsdagavondprogramma), ontwaakt iedereen woensdagochtend weer lekker vroeg. Want ja, in vroeg opstaan zijn de kinderen sterren op Don Bosco kamp! Hoe vroeger, hoe beter.

 

Standaard na het ontbijt doen we de dans met Elena en Melissa. Vandaag geheel in het thema Jungle Book. Deze dans was wel erg populair bij de Vrijbuitertjes. Kennen jullie hem nog? ;)

 

Na het ontbijt starten we met levend Fortnite. De kids werden verdeeld in 4 groepen. Zij krijgen allen een aantal pallets om hun fort mee te bouwen. Even afwerken met wat takken en camouflageverf. Ondertussen verdeelt Bastiaan de biologisch afbreekbare waterballonnen met kleurstof erin onder de teams. Ieder heeft zijn eigen kleur. Donnie geeft het startsein DRIE… TWEE… EEN… Gooien maar! Los dat ze gingen! Geen team bleef ongedeerd. De waterballonnen gingen er als een speer doorheen. Zo, dat water hadden we wel weer nodig, om ook deze dag te overleven in de hitte.

 

Toen waren we wel weer toe aan een overheerlijke warme lunch, gemaakt door onze fantastische kookstaf. Na de lunch is WOEMID (woensdagmiddagprogramma) aan de beurt. Dat betekent samen met de Puppies een middag spelletjes doen. Er waren 6 spellen uitgezet. Één daarvan was de stormbaan, hier konden de kinderen even lekker alle energie kwijt, om zich vervolgens weer goed te concentreren op alle andere spelletjes. Ook mogen wij onze eigen jungle masker en smoothie maken, hmmmm..

 

Na het avondeten is er nog een verrassing, want HIEP HIEP HOERA: Jesse is jarig! En dat moet gevierd worden! Uiteraard doen we dat ook even goed. De polonaise wordt gelopen en iedereen zingt uit volle borst mee voor onze jarige Jop.

 

Het avondprogramma vindt plaats in het bos. Het handelspel. De kinderen kunnen producten krijgen en ruilen bij een basisplaats. Ze beginnen met een stukje vlees, deze kunnen zij inruilen voor een ander product en als ze alle benodigdheden hebben, krijgen zij uiteindelijk de sleutel en winnen zij het spel. Na dit fantastische spel mogen de kids dan eindelijk hun eigen gemaakte chocolade proberen.

 

Dan zit er nog maar één ding op: naar bed! Of toch niet??? Ah oh… de Vrijbuitertjes willen vanavond ontsnappen. Elena, Menno en Melissa zijn ook wel in om in het donker het bos in te gaan. Hoe zacht we ook doen, Rick heeft super-ogen en heeft ons gespot in het donkere bos. Daar komt Bastiaan… Oh nee toch. Boze Bastiaan! ‘Allemaal de tent in!’, roept hij. Ze zitten nog maar net en daar komt Rick aan met hun straf. Een lekker hapje, waarvan de ingrediënten geheim zijn en geheim zullen blijven…

 

 

Leidster Elena vertelt: Disney roulette & casino avond (donderdag)

Het thema van deze dag is disneyland roulette. Toen we wakker werden befsefte iedereen dat vandaag al weer de laatste echte dag is. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant weet iedereen dat we vandaag weer een heel leuk programma gaan hebben.

 

Nadat iedereen het wel bekende ontbijtje op heeft, gaan we door met een dans. Vandaag dansen we op Hakuna Matata van the lionking. Het is een warme dag en een snelle dans. Iedereen is na de dans lekker bezweet. Hierna snel een goede insmeer beurt en dan is het laatste corvee van de week begonnen.

 

Iedereen moest een shirt meenemen, de hele week werd er al gevraagd wat we er mee gingen doen, tijdens het ochtendprogramma gaan we deze nu eindelijk gebruiken. We maken een echt Monster en Co shirt. Iedereen maakt een prachtig, zelf bedacht monster. Wanneer iedereen een prachtig shirt heeft, moet deze drogen. Als alle shirts te drogen hangen, kunnen de kinderen hun tassen pakken want we gaan lopen naar een nabij gelegen meertje voor een heerlijk dagje zwemmen.

 

Aangekomen bij het meertje en als alle plekjes gekozen zijn, komen alle kinderen nog langs bij de leiding om zich in te smeren. Even intrekken en dan eindelijk zwemmen na een hele warme, zanderige week. Iedereen krijgt nog wat te drinken en wat lekkers en dan gaan we al weer terug lopen.

 

Bij het kamp konden we bijna gelijk beginnen met eten. Deze avond aten we nassie. Dat ging net iets minder goed dan de spagetti naar binnen, maar iedereen vond het uiteindelijk heel lekker. Nog een keer corvee en dan is dat ook klaar voor deze week.

 

Met het avondprogramma deden we disney casino. Iedereen kon verschillende spellen spelen en daarbij munten verdienen. Een lekker hapje en een drankje, dit keer iets anders dan limonade of water. Toen kon het echte feest beginnen. Het feest, iedereen danste en iedereen deed gek. We hebben bijzondere moves gezien en enorm genoten deze avond. Een hele mooie afsluiter van een hele mooie week.

 

Leider Donnie vertelt: Zwemmen & de terugreis

Het is ongeveer 7 uur in de ochtend. Het terrein is nog muisstil en de zon komt pas net boven de bomen uit. De stroompjes zweet lopen over mijn voorhoofd terwijl ik aanstalten maak om uit bed te stappen. Plotseling komen er schreeuwend van vreugde een 5ta Vrijbuiters de tent in gerent. Ze kwamen om ons, de leiding wakker te maken. Onder leiding van leidsters Melissa en Elena (die bij de kids sliepen in het Barak) hebben ze namelijk allemaal al helemaal zelf hun tas een luchtbed ingepakt. De blijdschap en trots was dus meer op zijn plaats en zo kon er ook bij de leiding een glimlachje af, op deze laatste, extreem warme en vroege ochtend.

 

-Tsjaa, de laatste dag van een prachtige veelbewogen en spectaculaire week kamp is echt nooit leuk, ook niet voor een leider. Kamp mag van ons de hele vakantie door duren-

 

Na nog even gauw een vlugge hap uit het vuistje, nemen de Vrijbuiters afscheid van hun Disney paleis van deze week, en vertrekken met de auto naar het zwembad. Dit jaar had de kampleiding een buitenzwembad geregeld. Om in de taal van deze week te blijven, dat was op zijn zachts gezegd: “vet chill”. De voorspellingen gaven aan dat het vandaag wel eens 35 graden zou kunnen worden en dat is voor Nederlandse begrippen natuurlijk ‘kaulo” heet.

 

Dankzij de vroege vogels van deze ochtend konden we bij het zwembad een heerlijk schaduwplekje bemachtigen onder de vele bomen die langs het zwembad stonden. Heel Don Bosco lag bij elkaar en zo werd het op de laatste dag van dit (fantastisch) kamp, toch nog een drukke gezellig boel met z’n alle.

 

Tussen het zonnebrand smeren door mocht er gelukkig ook nog gezwommen worden. Ja echt, er werd ieder uur minstens 1x gesmeerd. Als lunch kregen we een heerlijk patatje en zo was het feest compleet.

 

Schoon geweekt en gewassen keren wij dit keer terug naar het oudsten kamp, om hier het DBR (Don Bosco Record) pannenkoeken eten te verbreken. Ik wil niet opscheppen, maar ik heb dit record natuurlijk helemaal aan diggelen gegeten. 8 stuks, en ieder van deze met stroop en basterdsuiker. Zoals ik ze het liefst heb.

 

Met pijn in mijn hart mag ik dit jaar de laatste allinea schrijven. Man, wat hebben wij een heimwee naar Nunspeet zeg. De chauffeurs melden zich 1 voor 1 en zo vertrekt ook de laatste groep. Op het plein aangekomen krijgen zowel leiding als kinderen een staande ovatie van de ouders, en vele houden het dan ook niet droog. Na een korte toespraak van de kampleiding en een rondje van gedagzeggen keert iedereen huiswaarts om daar zeer waarschijnlijk alle mooie kampverhalen van deze prachtige week nogmaals af te spelen.

 

Lieve Vrijbuiters. Bedankt voor deze fantastische week. Voor de Vrijbuiters 6, heel veel plezier bij de Spelbrekers. Voor de Vrijbuiters 5, tot volgen jaar!

 

Fijne vakantie.

 

Groetjes,

Elena, Melissa, Sanne, Rick, Menno, Donnie en Bastiaan