eerste slide
tweede slide
Vrijbuiters op kamp 2017

Vrijbuiters op kamp 2017

10-08-2017

Het is inmiddels alweer twee weken geleden. Kamp Harderwijk 2017. Op het moment van schrijven vormt zich een brok in de keel. Wat hebben wij weer een fantastische tijd met elkaar gehad. Niet alleen de kinderen, maar ook de leiding geniet meer van een weekje Harderwijk dan andere week op de Malledieven. Geloof je daar niks van? Lees dan maar snel eens het onderstaande verslag. De leiders vertellen wat een week kamp met je doet.

 

 

Zondag – Leider Rick

Ja Ja we mogen weer!!!

 

Het Harderwijker bos staat weer een week te schudden op zijn grondvesten want Don Bosco komt weer langs. Om 10:45 stroomt het Piet en Pieter plein vol met kinderen, opa’s, oma’s, ouders en tassen vol kleding. We gaan er weer een te gekke week van maken! Met hopelijk niet al te veel regen.

 

Om 11:00 uur zijn alle kids aanwezig, de bagage auto is gevuld met kleding voor wel 3 weken vakantie en heeft Bastiaan de auto indeling vertelt. Een laatste knuffel voor de thuisblijvers en kamp 2017 gaat beginnen!

 

"Een uurtje later…….."

 

De kids zijn niet te houden. Iedereen rent naar het brak om te kijken waar ze slapen en op welke manier ze het beste ongezien kunnen ontsnappen. Nadat de bagage auto is gearriveerd en alle bagage droog is opgeborgen in het barak gaan we snel een rondje over het kampterrein doen.

 

Eenmaal teruggekomen bij het barak ruikt het heerlijk; wat zal er op het menu staan voor de lunch. Al snel raden de goede vrijbuiterneusjes waarmee we de broodjes gaan beleggen; knakworstjes!!!

 

Na 2 of 3 heerlijke broodjes knaks is het dan tijd voor het middagprogramma. De vrijbuiters beginnen met het downloaden van mini games; Pacman, Fruitmachine, Fruitninja & Angry Birds.

 

Met een mega katapult konden de kinderen de stapel Angry Birds vijanden aanvallen en zo het spel uitspelen. Bij de fruitmachine was het bedoeling zoveel mogelijk keren drie dezelfde stukken fruit in het scherm te krijgen (en dit zonder naast je te kijken Brian). Fruit Ninja werden er stukken Fruit platgeslagen en bij levend Pacman moesten zo veel mogelijk tennisballen verzameld worden.

 

Angry Birds  Mats

 

Na deze intensieve middag stond er alweer een heerlijk avondmaal te wachten op ons; Stamppot met een heerlijke bal gehakt. Nadat iedereen zijn bord had leeggegeten en de corvee ook volbracht was door iedereen konden we ons gaan op maken voor een wandeling in het bos. Hierbij hoort uiteraard ook het leukste spel van Don Bosco kamp; Bosjassen aka Levend Stratego!.

 

Net in het bos aangekomen checkte Bastiaan nog even snel de buienradar (ja want ondanks dat de kids helemaal back to basic zijn, heeft de leiding soms gelukkig nog wel wat hulp van de moderne technologie). Buienradar gaf aan dat er binnen 15 minuten een stort bui zou losbarsten boven Harderwijk. Snel werden alle kids weer bij elkaar geroepen en haasten we ons terug naar de barak.

 

Eenmaal op het kampterrein waren we net op tijd bij de etenstent van de oudsten jongens want het water kwam met emmers tegelijk uit de hemel. Gelukkig konden we ons nog prima vermaken in deze tent en hebben we een uurtje gewacht totdat het droger werd en zijn we snel naar ons eigen barak gegaan.

 

Daar aangekomen hebben we nog even klaagTV gedaan en zijn we daarna lekker gaan slapen. Want de batterijen moesten natuurlijk weer goed opgeladen worden om maandag weer volop apps te downloaden.

 

Weltrusten en tot morgen.

 

 

 

Maandag – Leider Bas

Het zonnetje schijnt, de lucht is… wacht eens even. Dat is helemaal niet het goede begin van dit sprookje. De eerste ochtend van het Vrijbuiterkamp is een feit en daarmee ook de eerste echte volledige dag. Terwijl de regen zachtjes tegen het dak van de leiderstent tikt, valt de leiding iets op. Het is al 8 uur maar van de Vrijbuiters is nog niks vernomen. Er heerst nog vredige stilt in het Barak en geloof het of niet, maar bijna iedereen lag nog te slapen. Was het de hevige regenbui van zondag avond die de Vrijbuiters had laten besluiten om lekker te blijven liggen? Hoe dan ook, nu was het tijd om op te staan.

 

Het corveegroepje van Menno was als eerst aan de beurt om de tafels te dekken. Naast wit en bruinbrood werden de tafels vakkundig voorzien van boter, kaas, worst, verschillende soorten hagelslag, basterdsuiker, pindakaas, chocopasta, leverkaas en zo kunnen we nog veel even door gaan. Ook melk voor de nodige proteïne ontbrak niet aan het geheel. Het van der Valk hotel tegen over ons terrein moet vast jaloers geweest zijn op de Vrijbuiters.

 

Na een stevig ontbijt wordt voor het eerst deze week de creativiteit op de proef gesteld. De Harderwijker boslucht staat te boeken als inspiratiebron en waterval van motivatie. Geheel in het thema van de dag, namelijk Pokémon, gingen er Pokeballs geknutseld worden. Dit zijn de ballen waarmee een Pokémon trainer zijn Pokémon kan vangen.

 

Hoewel het voorbeeld een vrij standaard ontwerp was, rood met wit, werden er al snel vragen gesteld als: “Mag het ook anders?” of “Ik wil graag een ultraball maken, mag dat ook?”. Hier was duidelijk te merken dat de boslucht zijn werk deed. Uiteraard kon de leiding dit alleen maar toejuichen.

 

Gypsen

 

Stroken ziekenhuisgips werden op een opgeblazen ballon geplakt om zo tot een bolvorm te komen. Eerst rustig en precies plakken, daarna zachtjes en liefdevol uitwrijven met de handen, bleek de sleutel tot succes. Na laag 1 volgde laag 2. Het doel was uiteindelijk om door middel van 3 lagen een harde stevige bal te krijgen. Hier en daar liepen de lagen echter hard op en werden sommige stukken zelfs met het dubbelen geplakt. Je snapt nu waarschijnlijk wel waarom sommige ballen aan het eind van de week nog steeds niet helemaal droog waren. Toch zaten er ook heuse juwelen tussen als het aan de leiding licht.

 

’s Middags was het tijd om met de Pokeballs aan de slag te gaan. Figuurlijk gesproken dan. Een spectaculaire Pokémon Go speurtocht op de bosspeelplaats verderop zorgde voor een wel heel spannende middag. In groepjes van twee gingen de Vrijbuiters opzoek naar Pokémon. Helaas geen echte natuurlijk, maar wel op karton geplakte plaatjes. Deze Pokémon waren zo’n beetje door het hele bos verstopt en dit maakte het extra leuk om te proberen te vangen.

 

Wanneer een Pokémon was gevangen mocht er een gymleider worden uitgedaagd. Alle leiders waren er eentje. Bij een dergelijke gym moest een tegenstander worden uitgedaagd (een ander tweetal), zodat er een heuse ‘battle’ kon plaatsvinden. Zo moest er bij 1 gym een emmer met zand worden opgetild. Het tweetal dat dit het langste vol hield ging ervandoor met de badge. Het andere tweetal moest terug naar zuster Joy om hun Pokémon te laten verzorgen.

 

Pokemeongym

 

De meest bezochte gym was zonder twijfel de ‘meel gym’. Hierbij moesten de kids eerste een snoepje uit een bak met water pakken met hun mond, om vervolgens hetzelfde te doen in een bak met meel. Extra balen was het natuurlijk als je wel helemaal onder het meel zat, maar alsnog geen badge had weten te bemachtigen. Dit zorgde voor veel mooie momenten.

 

Uiteindelijk waren het Roos Stam en Jesse Koot de Pokemontrainers die het eerste alle badges veroverd hadden. Zoals je wellicht wel kunt raden zijn zij rijkelijk beloond voor hun overwinning, uiteraard met snoepgoed. De mooiste prijs die je je kunt wensen op kamp.

 

Na een bord spinazie, of beter gezegd 2 borden spinazie (de pannen waren schoon leeg!), werd door presentatoren Menno en Rick een Bloed, Zweet, en Tranen show (bzt) voorbereid. Deze show stond in het teken van knotsgekke opdrachten, waarbij twee teams tegen elkaar moesten strijden. Alleen al het eerste onderdeel, negerzoenen koppen, was om van te gieren. Zowel voor deelnemer als toeschouwer. Na het zo snel mogelijk doorlopen van een parcours moest met het hoofd een negerzoen stuk worden geslagen tegen de tafel, met het hoofd uiteraard! Dit bleek nog niet zo eenvoudig.

 

Tussen de opdrachten door werd er ook nog wensen van deelnemers in vervulling gebracht. De Vrijbuiters vonden het al zo vreemd dat Menno en Rick overdag met pen en papier hadden rondgelopen om een aantal dingen te noteren, maar nu viel dat allemaal op de plaats. Zo werd Isa gescout door Ajax en mocht in haar tenue een aantal duizelingwekkende trucjes laten zien. Andere willen dolgraag sproetjes op hun gezicht en ook daar waren de quizmasters de beroerdste niet voor. Misschien was de mooiste wens nog wel het paardje rijden. De paardjes waren in dit geval 2 stoere vrijbuiter mannen, maar dat mocht de pret niet drukken.

 

Verder in de show werd er nog g4eprobeerd om met zo veel mogelijk kinderen in 1 kartonnen doos te passen, het maximum bleek 5. Ook werd onder een legernet door gekropen, waar ook nog eens vies bleek tegen te vallen. Dat er overal plassen water en modder lagen was dan ook zeker geen voordeel.

 

Als laatst werden er nog wat rauwe eieren blind naar elkaar over gegooid. Hoe jammer ook voor de leiding, dit bleken de kinderen goed onder de knie te hebben. Niet één ei is er kapotgegaan. Wel jammer, dan had je als kind namelijk zeker een gratis douche beurt verdiend! Haha!

 

Na een kopje thee, snijkoek en een rondje klaagTV was het tijd om een eind te breien aan de allereerste kampdag van 2017, het was een lange, natte maar vooral hilarische dag.

 

Welterusten en tot morgen.

 

 

 

Dinsdag – Leidster Tessa

Dinsdag, alweer de derde dag van een nu al geweldig kamp. Ook deze ochtend ging de wekker weer om 8 uur. Het zonnetje scheen en alle Vrijbuiters lagen nog op één oor. Dit keer waren het dan ook niet de Vrijbuiters die de leiding wakker maakte, maar juist de leiding die de Vrijbuiters wakker hebben gemaakt.

 

Na een heerlijk ontbijtje begonnen we ook deze dag met de app ‘7 minutes workout’. Nadat we allemaal waren opgewarmd en de spieren hadden losgeschud, konden we starten met het ochtendprogramma. Het ochtendprogramma bestond uit een heel speciale knutsel, we mochten namelijk onze eigen flipperkasten maken. Doormiddel van hout, een hamer, spijkers en heel veel elastiekjes hebben we onze eigen flipperkast getimmerd en daarna gepimpt. Helaas was er niet veel tijd om op de eigengemaakte flipperkasten te spelen, aangezien het volgende programma alweer op de planning stond.

 

Flipperkasten

 

Het volgende programma konden we natuurlijk pas starten na een heerlijke lunch. Dit keer had de kampleiding zich weer uitgesloofd en een broodje gebakken ei gemaakt, jawél, voor het hele kampterrein. Aangezien er al een hoop kaarten van familie en vrienden waren binnengestroomd, was het voor ons nu eerst tijd om wat kaartjes terug te sturen. Op de kaartjes werden de vele vragen beantwoord en lieve tekstjes geschreven.

 

Toen de kaartjes geschreven waren, konden we beginnen aan het middagprogramma. We hebben een spannend spelletje levend Cluedo over het gehele kampterrein gespeeld, waarbij jullie opzoek gingen naar de moordenaar van het slachtoffer. Daarna zijn we met de hele groep naar de tent van de oudste meiden gegaan, waar het DIAP (dinsdagavond programma) werd georganiseerd. Op deze avond is het traditie om met alle kinderen en leiding van het hele kamp bij elkaar te komen en gezellig met elkaar te eten. Dit jaar was het wel heeeel gezellig, aangezien het begon te regenen en we met de hele groep in één grote tent zaten. Na een overheerlijke barbecue van de kookstaf met sateetjes, hamburgers, stokbrood, salades, watermeloen en met als toetje een hoorntje ijs, konden we starten met het programma. Tijdens het programma werden door de verschillende groepen optredens gehouden, waarbij de vrijbuiters met het ‘vliegerlied’ er toch echt wel bovenuit staken.

 

Na het DIAP was de muzikale avond voor de Vrijbuiters nog niet geëindigd. We zijn teruggegaan naar onze eigen tent en hebben daar doormiddel van een quiz jullie kennis op het gebied van zowel Nederlands als Engelstalige muziek getest. Verschillende onderdelen als raad het nummer, zing mee en een dance off kwamen voorbij. Hieruit bleek dat jullie echte muziekliefhebbers zijn en dan vooral van de Nederlandse hiphop, want muziek als ‘heb je even voor mij’ van Frans Bauer is bij jullie totaal onbekend.

 

Na nog wat geklaag tijdens de ‘klaagtv’, was het dan echt wel tijd om naar bed te gaan. Tenminste…. dat dacht de leiding. Zonder dat wij het doorhadden zijn jullie via de nooduitgang ‘ontsnapt’ om het kampterrein nu ook eens in het donker te ontdekken. Wij vonden jullie gezellig bij het kampvuur bij de spelbrekers. Dit konden wij als leiding natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan! Als straf moesten jullie als honden terug naar het barak kruipen en bij de barak stond jullie nog meer op te wachten. De één moest gekleurde hagelslagjes sorteren, terwijl de ander een hap ketchup moest eten. Nadat jullie allemaal jullie welverdiende straf hebben gekregen, konden jullie eindelijk weer terug jullie bed in. Op naar woensdag.

 

Slaaplekker!

 

 

 

Woensdag – Leider Menno

Het einde nadert. Wat een heerlijk kamp beleven we toch. De naweeën van een gezellige dinsdagavond werpen zijn vruchten af bij de kinderen. De jongens werden gewekt en uit bed geroepen, maar de enige die direct uit zijn bed sprong was Thieme. Oké… dan nog maar een keer wakker schudden. Even de luchtbedden dubbelslaan en goed heen en weer schudden. Ja, dit keer werden ze wel wakker! Zelfs Misha en hij sprong met een glimlach uit bed. De kinderen maakten zich op voor een bijzondere dag.

 

De dag werd gestart met een goed ontbijt, want ja die Vrijbuiters kunnen eten hoor! Jesse spant toch echt de kroon met gemiddeld 8 sneetjes in de ochtend. Vruchtenhagelslag, basterdsuiker, leverpastei, niets is hem hierin te gek. Lekker smikkelen, we houden ervan! De 7-minute workout is een traditie iedere ochtend na het ontbijt. Zodra er is afgebikt werd er voor de tent verzameld en begonnen we met calorieën verbranden. Het is leuk om te zien hoe iedereen zich hier bij inzet en hoe we op deze manier toch hoopten dat een zonnegroet de regen zou ontwijken vandaag. Melissa was intussen druk bezig haar knutsel voor te bereiden.

 

De app ‘Paint’ stond deze ochtend op het programma. Vanuit huis werd de kinderen gevraagd een wit T-shirt mee te nemen. Terwijl sommige kinderen al in deze T-shirts hadden geslapen en honderden vragen hadden gesteld wanneer dit werd gebruikt, kwam vandaag de verlossing. Met textielverf werden de T-shirts versierd, waarin ieder kind zijn eigen patroon kon maken. Het leek alsof al onze kinderen in opleiding zijn geweest bij Piet Mondriaan en Rembrandt van Rijn. De witte T-shirts werden betoverd met hele gave afbeeldingen en patronen. Petje af, crea Bea’s! Hier kunnen wij alleen maar trots op zijn.

 

Mozaiek t-shirts

 

Een korte lunch en even vrij spelen volgden. De tijd vloog voorbij en voor we het wisten stond hét ‘Woensdagmiddag-programma’ voor de deur samen met de Puppies. Ieder jaar is de Woemid een begrip op kamp, waarbij de Puppies en Vrijbuiters samen een groots programma hebben. Dit jaar was het thema ‘Piraterij’ en gingen de kinderen in groepjes een levend ganzenbord spelen. Over het hele kampterrein waren 9 opdrachten te vinden. Bij iedere opdracht kon een groep een gouden munt verdienen. Deze gouden munten moesten verzameld worden om als eerst de ultieme prijs te kunnen vinden… een schatkist! Maar een ganzenbord zou een ganzenbord niet zijn als er onderweg een heleboel hindernissen waren.

 

De hindernissen konden vreselijk of heel leuk zijn. De gevangenis in voor 5 minuten en het oplopen van een zonnesteek kostten de kinderen tijd, waardoor ze minder snel munten konden verdienen bij een van de opdrachten. Bij het oplopen van de zonnesteek moesten de kinderen een emmer water over hun leiding of over zichzelf heen gooien. Kletsnat en grappig! Een prettigere hindernis was bijvoorbeeld het zingen van zeeliederen als ‘Wat zullen we doen met de dronken zeeman’ en het stelen van eten bij een ander schip!

 

De kinderen deden hun stinkende best en genoten van alle opdrachten. Uiteindelijk werd de schatkist als eerste gevonden door het groepje van leiding Andrea, die beloond werden met de ultieme prijs… waterijsjes! De andere piraten kwamen natuurlijk niets tekort en werden ook getrakteerd op lekkere waterijsjes. 

 

We sloten de dag ’s avonds af met de vernieuwde versie van ‘De slimste mens’, onder de Vrijbuiters genaamd ‘Het Slimste Kind’. De kinderen werden in drie groepen verdeeld en streden voor de grootse titel. De kandidaten streden voor wat ze waard waren en uiteindelijk kwamen er drie finalisten naar voren vanuit de drie groepen. Roemer, Luna en Juna streden in de finale voor de titel ‘Het Slimste Kind 2017’. Alle drie waren ze slechts 10 vragen verwijderd van deze pracht titel. Met een koekenpan en een pollepel in de handen en gejuich vanuit het publiek, mochten ze op de pan slaan als ze het antwoord van de vraag wisten. De spanning liep op en uiteindelijk trok er een iemand aan het langste eind. Luna ging er met de winst vandoor en kon haar trofee in ontvangst nemen, naast een gratis bezoek aan het snoepwinkeltje. Knao gedaan hoor! We mogen echter Juna en Roemer absoluut niet vergeten, zij hadden het fantastisch gedaan namelijk!

 

Tot slot eindigden we de avond met een typisch kampritueel. Ik noem drie dingen: marshmallows, kampvuur en een goed verhaal. Als een hechte groep verzamelden we zittend op de boomstammen rondom het kampvuur. De stokken waren aangeslepen en de marshmallows werden geregen. Met een kop thee in de handen en de marshmallows in het vuur, kregen we het griezelige rode draad verhaal te horen.

 

De stilte van iedereen en concentratie op het kampvuur blijft een geweldig gezicht. Dit zijn momenten wat een kamp zo bijzonder maakt en waarom dit zo’n bijzondere dag bleek. Het vuur maakt wat los bij iedereen en ademloos kan hier voor uren naar gestaard worden. De marshmallows werden opgegeten en het vuur doofde langzaamaan. De kinderen zochten rozig hun bedden op en vielen als een blok in slaap…

 

Tot morgen… :)

 

 

 

Donderdag – Leidster Marloes

Ook op de donderdag stonden de vrijbuiters weer voor dag en dauw op. Alle licht vermoeide gezichtjes verschenen aan de ontbijttafels om de dag weer te beginnen met een stevig ontbijt. Toen iedereen lekker zat te eten werden de vrijbuiters verrast door de puppie-jongens. Die op hun "echte mannendag" hadden besloten om gezellig bij ons te komen ontbijten. Toen alle kinderen hun buikjes rond hadden gegeten bedachten de kinderen zich opeens iets. Ze waren de vorrige avond iets vergeten. Tessa en Bastiaan zouden een boerwedstrijd houden!

 

Na veel aanmoediging trapte Bastiaan af met de eerste boer. Hier ging Tessa al snel overheen met een nog hardere boer. Na een ware battle werden de kinderen het niet eens over wie de hardste boer had gelaten. De uitslag van de battle moeten we jullie dus schuldig blijven. Na het ontbijt Was het weer tijd voor de "7 minute work out". Ook de puppie-jongens sprongen, danste en rende mee.

 

Na de work out waren jullie weer helemaal wakker en konden alle groepjes beginnen met de corvé taken. Toen alle bordjes weer waren afgewassen, alle propjes weer waren geraapt en heel het barrak weer spik en span was konden we beginnen met het ochtendprogramma. Een van de apps die vandaag werd gedownload door de kinderen was Snapchat.

 

Aan zonnebrillen en haarbandjes knutselde de kinderen de mooiste filters. Van katten oortjes tot pandaberen tot konijnen alle dieren kwamen voorbij. Sommige creatievelingen maakte van zichzelf een ananas of gaven zichzelf een hele dikke monobrauw. Geen vrijbuiter was meer te herkennen.

 

Nadat alle creaties waren vastgelegd met een ware fotoshoot was het alweer lunchtijd. Deze deden we traditiegetrouw uit het vuistje. Jaja de vrijbuiters houden niet zo van afwassen.

 

Nadat de buikjes weer waren gevuld was het tijd om een nieuwe app te downloaden. De Instagram app was in een fotospeurtocht gegoten. In groepjes gingen de vrijbuiters het hele kampterrein verkennen. Aan de hand van gekke opdrachten werden op het hele kampterrein selfies en foto's genomen. Bij het kamp van de vrijbuiters zelf moesten de kinderen een foto maken met zo veel mogelijk spekkies in hun mond. Bij het kamp van de oudste meiden moest een voorwerp worden opgegraven. Bij de oudste jongens moest een selfie worden gemaakt met Ricky die daar lag te slapen. Dit vond Ricky vooral heel vervelend. Bij de puppies mochten jullie elkaar schminken en bij de spelbrekers vonden jullie Melissa die de weg kwijt was.

 

Instagramspeurtocht

 

De meeste groepjes kwamen met geweldige foto's terug. Nu denk u waarschijnlijk waarom de meeste groepjes? Nou een groepje heeft tijdens de gehele speurtocht niet het goede knopje op de camera kunnen vinden.

 

Na de speurtocht waren de kinderen erg hongerig. Gelukkig konden we al snel aan tafel voor het avondmaal. De vrijbuiters bleken echte nasi-liefhebbers, bijna alle kinderen kwamen terug voor een tweede ronde. Nadat alle bordjes weer waren afgewassen gingen alle meiden zich optutten voor de laatste avond. Alle haren werden gevlochten, jurkjes werden aan gedaan en sommige kinderen plakte zelfs nepnagels op. De jongens kleedde zich snel om om daarna weer in hun nette outfit te gaan voetballen. Iedereen zag eruit om door een ringetje te halen en was helemaal klaar voor de casinoavond.

 

Na een korte uitleg werd casino de vrijbuiter geopend. Met allemaal verschillende spelletjes konden jullie muntjes verdienen. Voor roulette, blackjack en limonade-pong draaide jullie je hand niet om. Sommige pechvogels verloren al snel alles, gelukkig kon je door een schoen of ander kledingstuk in te leveren extra muntjes krijgen. Ook zaten er een aantal geluksvogels tussen, die binnen de kortste keren het hele casino blut hadden gespeeld.

 

Black Jack

 

Na het casino werd er nog een dansje gewaagd, om uiteindelijk de avond af te sluiten met de laatste klachten van de week. Na even goed geklaagd te hebben werd er doorgezapt naar een andere zender 'de complimenten tv'. Nadat de vrijbuiters onder het genot van een plakje ontbijtkoek en een kopje thee de laatste klachten en complimenten hadden gegeven was het alweer tijd om naar bed te gaan. Toen alle snoeten waren gepoetst en alle tanden geborsteld reisden de vrijbuiters snel af naar dromenland.

 

Slaaplekker!

 

 

 

Vrijdag – Leidster Melissa

Nee, hè… Is het alweer vrijdagochtend? We willen nog niet naar huis! Ondanks dat we allemaal toch stiekem wel verlangen naar ons eigen bedje en ietsjes meer nachtrust dan hier in Harderwijk hebben we het te leuk met zijn allen om alweer te vertrekken. Maar goed overal komt een einde aan, zo ook aan ons Don Bosco Kamp Harderwijk 2017.

 

Vrolijk als altijd staan de Vrijbuiters weer klaar om de dag te beginnen. Vandaag is er geen tijd voor een uitgebreid ontbijt, want we gaan een heerlijke duik nemen in het zwembad! Even een snelle hap naar binnen werken en hup… de spullen inpakken! Gelukkig waren de kinderen zo slim geweest om hun spullen al een beetje bij elkaar te rapen bij het ontwaken. De grootste rommel was dus al verdwenen toen Tessa en Menno kwamen checken hoe het ervoor stond in de barak. De eerste ouders kwamen al aan voor het afbreken van onze tenten. Nogmaals hartelijk dank daarvoor! Wat moesten we zonder de extra hulp?

 

Onderhand waren alle spullen zo goed als ingepakt en waren we bijna klaar voor vertrek. Eerst nog de omgeving rondom het barak en de tenten controleren op propjes, zodat we akkoord krijgen om het terrein te verlaten. Nadat we deze kregen, stonden de kids te springen om naar het zwembad te vertrekken. De kookstaf en de leiding brachten de kinderen in groepjes naar het zwembad. Onder begeleiding van Melissa werden er nog spelletjes gespeeld tijdens het wachten op het vervoer. Want saai wachten kennen we bij Don Bosco niet, hè! Jaja, ein-de-lijk zijn alle kids aangekomen bij het zwembad. Maar de regen die ons al de hele week een beetje dwars probeerde te zitten, was deze dag weer raak. Kyra had een ongelukje, maar gelukkig pakte deze stoere meid het goed op en na een bezoekje bij de tandarts ging zij gewoon weer het zwembad in! Nòg eerder naar huis? Daar moest ze natuurlijk niet aan denken.

 

Dat was even schrikken, maar eenmaal aan het zwemmen en spelen was de schrik verdwenen. Wat hebben ze een lol gehad in het zwembad, de tijd vloog om! Alle Puppies, Vrijbuiters, Spelbrekers, Oudste Jongens en Oudste Meiden mochten zich op het aangegeven tijdstip gaan omkleden en het zwembad per groep verlaten. De Puppies en de Vrijbuiters verzamelden bij het terrein van de Puppies. De kookstaf had heerlijke pannenkoeken voor ze bereid. Jeetje, wat was dat smullen zeg. Hun laatste Don Bosco maaltijd.

 

Daarna was het toch echt tijd om te vertrekken. Nadat iedereen het vertrouwde kampterrein gedag had gezegd, werden de auto's gestart en kwamen de laatste uurtjes van Don Bosco Kamp 2017 toch echt ten einde. Een uurtje naar huis rijden en daar kwamen we dan aan in een stoet. Wat een warm welkom, zeg! Na een fijne hereniging met de ouders en familie, werd iedereen bij elkaar geroepen op het plein bij Don Bosco. De samenvatting van de week werd nog even doorgenomen en de Wist je datjes werden ook verteld.

 

De leiding werd bedankt voor hun inzet en de kinderen voor het bezorgen van een gezellige week. Toch is het altijd moeilijk, er moest afscheid genomen worden. Niet zomaar afscheid, voor de Vrijbuiters 6 was het toch echt hun laatste jaar als Vrijbuitertjes. Zij gaan het nest verlaten en door naar de Spelbrekers. Gelukkig zien we onze Vrijbuiters 5 volgend jaar gewoon weer terug!

 

Wij hebben een top week gehad, namens de leiding willen we jullie onwijs bedanken voor de inzet en gezelligheid. Naar ons idee hebben jullie je ook super vermaakt en hebben we er met zijn allen voor gezorgd dat iedereen met veel plezier het Don Bosco Kamp 2017 heeft afgesloten. Lieve Vrijbuiters 6 veel plezier bij de Spelbrekers en lieve Vrijbuiters 5 tot het volgende club seizoen!

 

1 foto zegt overigens meer dan 1000 woorden. Vergeet daarom ook zeker niet even naar ons fotoalbum van de week te kijken. Die vind je hier!

 

Met heel veel liefde,
Bastiaan, Menno, Rick, Tessa, Marloes en Melissa

 

Groepsfoto Vrijbuiters 2017

 

Uiteraard kan een te gek kamp niet zonder een leuke wist je dat van ieder kind:
Brian helemaal last van ze nek kreeg van het afkijken tijdens de fruitmachine.
Rajan dol is broodjes basterd suiker. Hij kan er wel 10 op.
Jolina zich helemaal thuis voelt in de Nederlandse hiphop muziek.
Babs overal haar rugzakje mee naar toe neemt.
Noelle haar kleren overal in het barak heeft laten slingeren.
Jesse jarig was tijdens kamp en helemaal weg is van vlaggenverovertje.
Misha zo hard over het hele terrein schreeuwde dat hij een mew had gevonden tijdens het Pokémon go spel.
Lars een klein kl*te hamertje had tijdens de flipperkast knutsel.
Thieme ontzettend goed moppen kan tappen.
Julia heel hoog in bomen kan klimmen.
Rosalie haar beste nieuwe vriendin Roos 1 is en iedereen dit mocht weten.
Roemer elke dag het liga lied zingt.
Mandy iedere avond andere kinderen wakker hield met haar zaklamp.
Luna de slimste vrijbuiter is van 2017.
Juna de meeste kaarten heeft ontvangen van thuis.
Roos het Pokémon go spel heeft gewonnen.
Josephine iedere avond als eerste haar avondeten op had.
Lois heel graag sproeten wil op haar gezicht.
Redouan een pannakoning is en zelfs de leiding er eentje heeft gegeven.
Kayla tijdens de complimenten televisie vertelde hoe fantastisch ze kamp vond.
Tim altijd als eerste sliep.
Kyra als 1 van de weinige als enige de hele week haar vlechten heeft ingehouden.
Rinske eenmaal op het kampterrein aan gekomen meteen haar vlechtjes uit haar haar heeft gehaald.
Isa haar wens is uitgekomen tijdens de bzt show en gescout is door Ajax.
Bo al haar leuke verhalen in een dagboek bijgehouden heeft.
Giel z'n ei brak in zijn zak tijdens het Pokémon go spel en met een plakbroek liep.
Mats zo hard schoot tijdens Angry Birds dat alle dozen stuk gingen.
Nova de kleinste Pokeball heeft gemaakt van alle kinderen.
Ricky een echte pyromaan is en al zijn kleding heeft verbrand.
Bastiaan en Tessa een boerenwedstrijd deden en jawel Tessa deze won.
Marloes en Melissa officieel zijn ontgroend als leiding op kamp en veel derrie over zich heen kregen... of toch nieeeeet.