eerste slide
tweede slide
Don Bosco kamp Nunspeet - Spelbrekers 2022

Don Bosco kamp Nunspeet - Spelbrekers 2022

31-07-2022

Don Bosco kamp Nunspeet - Spelbrekers 2022

Zondag

Zo dat was me een dagje wel weer voor de Spelbrekers! De eerste echte volle dag op het kampterrein. De billen mochten vandaag even lekker tot rust komen, want we gingen niet van het kampterrein af vandaag.

De dag begon ontspannend met mooie  bloempotten kleien. Deze moesten nog even  uitharden in de zon, dus gingen we door met een EHBO-cursus. Ik deze cursus kwamen allerlei vragen aanbod: Hoe moet je iemand behandelen? Hoe moeten we enkels inzwachtelen?  Alles hebben we geleerd vandaag. Het inzwachtelen van de enkels kon nog wel eens goed van pas komen met het hobbelige kampterrein 🤪.

Na dit drukke ochtendprogramma gingen we lekker broodje knakworst eten om weer wat energie te krijgen. Dit hadden we hard nodig  om de gegijzelde  ’President Bastiaan’ te gaan vinden in het bos. Twee teams moesten tegen elkaar strijden om de president zo snel mogelijk terug op het kampterrein te krijgen. Het team ‘Special Forces’ had dit voor elkaar weten te krijgen!

Nadat Bastiaan gevonden was gingen we weer verder met de knutsel. De klei was droog, dus konden we de bloempotten verven. Mega drukke tot nu toe... dus tijd voor verkoeling in het zwembad! Alle kids hebben lekker gezwommen in het zwembad om een beetje bij te kunnen komen van de hitte.

Het avondprogramma stond in het teken van ‘Boer zoekt vrouw’. De boeren mochten anoniem een gedichtje schrijven naar wie weet hun toekomstige vrouw. De vrouwen mochten aan de hand van dit gedicht ‘JA’ of ‘NEE’ stemmen, waarna er een koppel ontstond. Ieder koppel nam het tegen elkaar op in een estafette! Na dit toch wel spannende programma hebben we de dag gezellig afgesloten aan het kampvuur met chippies en Cola!

 

 

Maandag

De eerste midweekse dag van het spelbreker kamp is alweer een feit… Vandaag stond in het teken van sportiviteit, vakmanschap en verkoeling. De dag begob met kwark, eieren en echte sportschoolmuziek, dit laatste vonden de meeste spelbrekers maar een gek genre… @joelbeukers. Na het ontbijt werden gelijk de handen uit de mouwen gestoken om voor het warmste uur nog veel te kunnen doen. De eerste verflaag voor de krijtborden werd aangelegd, de decoratie latjes mooi glad geschuurd en in de tussentijd nog een tikspel 2.0.

De temperatuur steeg ondertussen snel en de warme lunch (wederom bedankt kookstaf) stond alweer klaar: wentelteefjes. Ondanks de warmte aten de spelbrekers goed en maakten ze zich klaar voor het hoogtepunt van de dag: het zwembad.

De fietstocht bracht de lichaamstemperatuur lekker omhoog om vervolgens flink de verkoeling op te zoeken. De duikplank en glijbanen werden goed benut en elke seconde van de verplichte insmeer rondes was er dan ook een te veel..Eenmaal terug aangekomen op het kampterrein was iedereen moe gestreden door het water en de gezelligheid en vonden de meeste de hutspot ineens verdacht lekker.😉De dacht werd beëindigd met een sportieve quiz in combinatie met een rondje om het gedoofde kampvuur..

Samengevat was de maandag een dag die, ondanks de warmte, goed vol zat en verassend verkoelend was. ☀️👩‍🚒👷‍♂️🏃‍♀️💦

 

Dinsdag

De dinsdag was er één waarvoor door veel van de leiders en kinderen werd gevreesd. Volgens de weerstations kon de temperatuur op sommige plaatsen tegen de 40 graden aanlopen en dat is voor Nederlandse begrippen natuurlijk verschrikkelijk heet. Gelukkig lieten Spelbrekers zich niet zomaar uit het veld slaan. Vroeg opstaan en zoveel mogelijk genieten van de koelte zolang het duurde.

De ochtend werd uiteindelijk zelfs heel productief voor de Spelbrekers, want we gingen aan de slag met het timmeren van ons eigen krijtbordje. Beginnend met niets meer dan een kaal bordje, een paar latjes, schuurpapier en een handje spijkers gingen de Spelbrekers vol enthousiasme aan de slag. “Zelf krijtbordjes maken, dat kan toch helemaal niet!” zo riep een Spelbreker nog wantrouwend. Nou, mooi wel dus! 3 laagjes schoolbordverf en een paar minuten schuren verder kwam het eindresultaat in zicht. Het eindresultaat moest echter nog even op zich laten wachten tot donderdag, want het begon nu echt te heet te worden om te knutselen. De thermosstaat was inmiddels al opgelopen tot 34 graden, en dat om 11:00 ’s ochtends.

Tijd om de tassen in te pakken en verkoeling te gaan zoeken aan de naast gelegen Zandenplas. Een ware licht blauwe oase midden in de Nunspeetse bossen. De Spelbrekers konden bij aankomst dan ook niet wachten om het water in te rennen. Rennen dat werd het, want het omliggende zand was inmiddels ook opgewarmd tot standje oven. De meegenomen witte t-shirts waren een uitkomst in het water. Zowel tegen de zon als voor de herkenbaarheid van de kinderen ideaal. Eenmaal in het water besloten de Spelbrekers namelijk dat het wel ‘geinig’ was om het meer even diagonaal over te steken tijdens iets dat leek op een zwemwedstrijd. Overal waren witte shirtjes te zien midden op het water. Het feit dat leiders Sanne en Bastiaan erachteraan kwamen gezwommen om te kijken of dat allemaal wel goed ging leverde een hoop lol op voor de Spelbrekers. Gelukkig had niemand op dit moment meer iets door van de warmte. Onder het genot van een lekker chipje, koude limonade en zo nu en dan een frisse plons is de heetste dag van het jaar eigenlijk best wel rustig verlopen. De meeste Spelbrekers hebben we eigenlijk niet eens horen zeuren.

’s Avonds was het volgens de traditie tijd voor het DIAP (lees: dinsdagavond programma). Wat oudsher komen alle kinderen samen op één terrein om gezamenlijk te barbecueën en daarna een soort bonte avond te beleven. Ondanks de warme en vermoeiende dag was het DIAP zoals altijd een groot succes. Jong en oud door elkaar en samen werken aan een spectaculair optreden. Ieder jaar staan we weer versteld van met wat voor creatieve ideeën de kinderen komen. Ook dit jaar was het voor de leiding weer genieten.

Terug op ons eigen kampterrein was het om 23:00 echt nog te warm (28 graden!!) om te gaan slapen. Dat deden we dan ook lekker niet. De leiding had nog een gaaf bosspel voor de Spelbrekers in petto waarbij ze helemaal beplakt met glow in the dark stokjes een potje levend stratego mochten spelen. Naast dat het een flitsend gevecht werd, leverde het in het donkere bos ook een aantal prachtige plaatsjes op. Wederom was niemand echt onder de indruk van de warmte. Gelukkig maar.

Voor nu is het tijd om de tandjes te gaan poetsen, de tekencontrole uit te voeren en lekker de slaapzakjes op te zoeken. Welterusten voor nu en graag tot morgen!

 

Woensdag

 

De Spelbrekers zijn wat vroeger opgestaan om zich klaar te stomen voor een intensieve dag, met als bestemming: WALIBI!!

Na een pittige maar geslaagde fietstocht, waren de kinderen vol vreugde aangekomen. Na een aantal afspraken gemaakt te hebben , vertrokken de spelbrekers met de kaart in hun handen het pretpark in. Met als doel om alle achtbanen langs te gaan! Het was een warme dag, maar gelukkig was er genoeg afkoeling te vinden en boven in de achtbaan stond een lekker windje.

Na de afgesproken pauze waarin we gezamenlijk wat gingen eten en drinken wisten de Spelbrekers niet hoe snel ze weer in de rijen moesten aansluiten. De tijd vloog voorbij.

 

Bij terug komst stond de Spelbrekers zich een lastige taak op te wachten. Ze moesten er achter zien te komen wie ‘ de moord op het zwarte veldje’ had gepleegd. In groepjes van 5 hebben de Spelbrekers een envelop ontvangen met alle informatie over de moord. Om de beurt mochten ze alle verdachten langs gaan om ze de de hemd van het lijf te vragen. Onderweg kwamen verschillende moordwapens tegen, hints die hun verder hielpen het verschrikkelijke ‘ongeluk’ op te lossen. Jantje de Jager die bleek het verdachts te zijn! De Spelbrekers vertrouwde niemand. Na goed onderzoek kwamen de groepen 1 voor 1 naar voren om de resultaten met ons te delen. Fanatiekelingen zijn het wel! Bijna hadden alle Spelbrekers de vragen juist beantwoord.

 

Met een opgeloste zaak, zijn de Spelbrekers tevreden hun bedje in gekropen.

 

 

Donderdag

De donderdag is alweer aangebroken. Het moment waarop zowel leiding als kind vaak pijn in hun buik krijgen, omdat het einde van de kampweek alweer inzicht is. Zelfs tijdens het schrijven van dit stukje is er die vervelende kriebel. Wat gaat de tijd toch altijd hard op kamp en wat hebben we weer een fantastische dingen beleefd.

 

In de ochtend was er de tijd om de eerder gemaakte krijtbordjes af te maken met verf. De één koos er voor om het bordje helemaal ‘naturel’ te laten, terwijl de andere het juist mooi vond om een oogverblindend mooie sterrennacht op de achterkant van het krijtbordje te schilderen. Iedere Spelbreker maakte er echt zijn kunstwerk van. Terecht was het dan ook dat er veel trotste gezichten waren te zien deze ochtend. En dat helemaal zelf gemaakt! Leuk en nog leerzaam ook, zo zien wij dat graag bij Don Bosco.

 

’s Middags stond één van de meest spectaculaire programma’s van deze week op het programma. In deze ‘worden wat je wil week’ passeerde zo’n beetje alle beroepen de revue. Chefkok, timmerman, postbode, atleet, rechercheur, EHBO’er, en ga zo maar door. Natuurlijk kon het beroep van boer niet achter blijven. Zeker niet in deze tijd, waarin het nieuws bolstaat van de boeren. Maar wat doet zo’n boer nu eigenlijk? Daar gingen de Spelbrekers deze middag achter komen tijdens een bezoekje aan één van de grootste melkveehouders van Nederland.

 

Bij aankomst werd duidelijk dat de boer eerst zichzelf nog even moest voeren (altijd fijn als je op een bepaald tijdstip afspreekt i.v.m. met het drukke programma). Afijn, dat gaf ons mooi de kans om de boerderij eerst eens op eigen houtje te ontdekken. Wat een gigantische boerderij was dit zeg! Maar liefst 330 koeien stonden er in de stal en stuk voor stuk stonden ze vooraan voor een beetje liefde van de Spelbrekers. Hier kwamen al een aantal potentiële boeren in de Spelbrekers naar boven hoor!

 

Toen de boer zijn eigen buikje had gevuld was het tijd om de koeien te gaan melken. Vanaf een balkon boven de melkerij konden wij vanaf de eerste rij meekijken, dat was ook ‘live’ te volgen op Facebook. Mega indrukwekkend en wederom leuk en leerzaam tegelijkertijd! Helemaal leuk was het dat iedere Spelbreker de kans kreeg om een klusje uit te voeren. Sommige mochten mest harken (minst leuke klusje, maar toch werd er van genoten), andere mochten de uiers schoonmaken en weer andere mochten kalfjes melk geven. Het was een echte beestenboel waarbij alle Spelbrekers zich duidelijk op hun gemak voelde. Als afsluiter kregen we van de boer nog een lekker ijsje dat van de verse melk van de boerderij gemaakt was. Dat smaakte met de opgedane ervaringen natuurlijk wel heel erg lekker.

 

’s Avonds was het voor ons alweer de één na laatste avond. Voor de Puppies was het echter al de laatste avond en dus besloten wij als Spelbrekers en voor hun een spektakelfeest van te maken. Zo namen we tijdelijk de baan aan van: casinomedewerker, eventmanager en Don Bosco leider. Allemaal zeer begeerde beroepen. Hoewel de leiding nog een beetje gespannen was over de afloop van dit ‘uitdagende’ idee, maakte de Spelbrekers zich overduidelijk nergens zorgen over. Dit bleek geheel terecht, want een knalfeest dat werd het dankzij de kinderen! In totaal waren er 7 casinospelletjes door ons uitgezet: roulette, paarden racen, hoger lager, dobbelen, muntpong, balletje balletje en black jack. De Puppies wisten niet wat hun overkwam en hadden duidelijk de tijd van hun leven. En dat dankzij de inzet van onze kinderen. Een super leuk resultaat!

 

Met een glimlach op ons gezicht kwam ook aan de donderdagavond een einde en met een voldaan gevoel, gepoetste tanden en gecontroleerd op teken, doken we lekker ons bed in voor de één na laatste nacht alweer. Slaaplekker en graag tot morgen!

 

 

Vrijdag

 

De Spelbrekers ontwaken na een lange rustige nacht. Het is tijd om de tenten netjes te maken en de tassen vast in te pakken. De Spelbrekers gaan een heerlijke laatste dag tegemoet waarin we met alle kinderen lekker schoon gaan weken in het zwembad! Om de beurt vloog er een spelbreker van de glijbanen af en werd er gezellig bijgeklets in het bubbelbad. Met weer schone handen en voeten keren we terug naar het terrein waar de heerlijkste pannenkoeken op ons zitten te wachten. Na deze overheerlijke maaltijd zwaaien de Spelbrekers de jongste kinderen uit en maken ze zich klaar voor de einddisco! Bij entree kregen we een heerlijk welkomstdrankje en werden de heupen vast opgewarmd met wat just dance dansjes. Het dak ging er af en voor de Spelbrekers vloog de avond voorbij. Toch moest er een einde komen aan dit grote feest want er stond ons nog een flinke rit van 100 km op te wachten. Voor de laatste keer een groepsknuffel, en lekker naar bed, dromen over deze fantastische avond. Wat een leuke afsluiter van de week