eerste slide
tweede slide
Fijne feestdagen namens de Vrijbuiters op KAMP 2019

Fijne feestdagen namens de Vrijbuiters op KAMP 2019

30-07-2019

Vrijbuiters kamp Harderwijk 2019 – “Fijne feestdagen!”

Door middel van dit verhaal nemen de leiders van de Vrijbuiters je dag voor dag mee door hun te gekke kampweek: ‘Don Bosco Kamp Harderwijk 2019 – “Fijne feestdagen namens de Vrijbuiters”.

 

Zondag 14 juli 2019 – “Koningsdag” - Leider Donnie

Nog moe van een nacht met weinig slaap en kriebels in mijn buik hoor ik de wekker gaan. EINDELIJK is het zo ver, Don Bosco kamp 2019!! Jeetje wat heb ik hier naar uitgekeken, en ik weet zeker de Vrijbuiters zelf ook.

 

Aangekomen op het schoolplein zie ik zelfs dat ik niet de eerste ben, sterker nog, er zijn al aardig wat Vrijbuiters op de been. Mijn vermoeden wordt bevestigd, iedereen heeft er vreselijk veel zin in. Gehuld in het oranje en met wat feestelijke achtergrondmuziek is het gelijk ‘aan’ bij Don Bosco. Voor vandaag staat het thema Koningsdag op de agenda. Na een korte speech van leider Bastiaan is het eindelijk tijd om te vertrekken. Onder luidt getoeter en geblaas verlaten we het Don Bosco plein, OP NAAR HARDERWIJK!

 

Nadat ook van de laatste ouders (de chauffeurs) afscheid is genomen, duiken we het kampterrein op. Eerst bezoeken we de oudsten meiden. Best wel spannend natuurlijk, maar zij heten ons gelukkig een warm welkom. Snel vervolgen we onze weg naar de Spelbrekers. Hier treffen we een leeg terrein aan. De doerakken zijn vast in het bos aan het ravotten! Gelijk hebben ze trouwens... Hup! Door naar de minioren. De aller allerliefste kindjes van Don Bosco natuurlijk en stiekem zouden we allemaal wel willen dat we nog een minoortje waren. Dit keer zijn het de minioren die het spannend vinden en daarom besluiten de Vrijbuiters voor een daverend applaus te zorgen. Nu al kippenvel, en we zijn pas 5 minuten op het terrein!! Snel wandelen we nog eventjes langs de oudsten jongens, want ons eigen programma gaat ook al snel beginnen. Ook de oudste jongens verwelkomen ons met een hoop kabaal. Het kamp kan nu echt gaan beginnen.

 

Na een lekker broodje knakworst mogen de kids (en leiding) hun bedje gaan opblazen, inrichten en opmaken. Dit levert zoals je je kunt voorstellen altijd een hoop lol op. Ongeschreven regel is haast dan wanneer je klaar bent, je begint met een kussengevecht. Tenminste, zo lijkt het. Hihi. Veel van jullie hadden echter ook een tas vol versiering mee, dus het Barak kreeg ook een mooie make-over.

 

Dan, het eerste programma! Hoe kan het ook anders, de officiële koningsspelen! Flagfootbal, Pionnenroof, Voetgolf, Steenpapierschaarestafette, Blind Volleybal, Kennismakingsgames en moet ik nog even doorgaan? Het was een ongekend spannende middag waarbij meedoen uiteraard belangrijker was dan winnen, maar daar lieten veel Vrijbuiters zich niet minder fanatiek door maken.  Na een zinderende finaleronde bleek dat het groepje van Leidster Sanne er zonder twijfel met de winst van door ging. Hoe kan het ook anders, als sportlerares.

 

Als ik het mij nog goed herinner, volgend er toen een overheerlijk bord Hollandse Sperzibonen, aangemaakt met een gebakken uitje & spekje, en met aan de zijkant een mooie berg aardappelpuree afgetopt met een rundervink. Zeg nou zelf, dat zou toch haast op de menukaart van het Zwaantje kunnen staan? Wat een feestmaal! Geen wonder dat er soms wel tot 3x aan toe werd opgeschept door de Vrijbuiters.

 

Na het eten doken we direct het bos in voor een aantal traditionele kampspelletjes. Bosjassen, vlaggenverovertje en blikkietrap. Zelfs als leiding blijven deze spelletjes fantastisch om te doen. Bovendien komt dan pas het echte kampgevoel naar boven.

 

Terug op het kampterrein stond ons nog een laatste opdracht te wachten. Morgen is het Sinterklaar, en uiteraard mochten wij onze schoen zetten. Alleen moesten deze schoenen wel eerst nog even gepimpt worden natuurlijk. Vandaar het paar oude schoenen dat mee moest. Tijdens het schoenzetten werd uit volle borst ‘Zie ginds komt de stoomboot’ gezongen en de verwachtingen voor wat we de volgende dag zouden aantreffen waren dan ook hooggespannen.

 

Nu tandjes poetsen en lekker naar bed, wachten wat morgen weer voor moois gaat brengen. Maar niet na eerst nog een klein uurtje te hebben gekeet natuurlijk 😊

 

Slaaplekker Vrijbuiters!

 

 

Maandag 15 juli 2019 – “Sinterklaas” - Leider Elena

De eerste nacht voor de vrijbuiters zit erop! Uitslapen was uiteraard geen optie en de vroegste vogels stonden al om half 7 's ochtends buiten te voetballen. Het eerste gezamenlijke ontbijt van de week. Er zijn veel broodjes basterdsuiker, chocopasta, hagelslag en gekleurde hagelslag doorheen gegaan. Gelukkig aten de kinderen daarnaast heel veel fruit.

 

Toen iedereen genoeg in zijn buikje had, begonnen we met een ochtenddans, of wel, pieten gymnastiek. Alle lijven wakker maken, zodat we de rest van de dag aan de slag konden als echte pieten. Na de dans mocht iedereen zijn schoen cadeautje uitpakken, omdat iedereen de avond van tevoren een prachtige schoen gemaakt heeft en prachtig gezongen heeft tijdens het schoentje zetten. Kwam Sint-Nicolaas nou helemaal voor Don Bosco een dagje terug naar Nederland?

 

Het ochtendprogramma bestond uit drie verschillende delen. Het eerste onderdeel was Pepernoten bakken. Met alle ingrediënten mocht iedereen zelf zijn eigen zakje met pepernootjes maken! Omdat we de luxe hadden van een oven in ons barak, ging dit super. Doordat de oven niet heel groot was en we een beetje moesten passen en meten, hadden sommigen kids geen pepernoten meer, maar grote peperkoeken. Ook lekker! Als tweede onderdeel gingen we Schminken in het sint thema en pieten mutsen maken. Het laatste onderdeel en misschien wel het belangrijkst voor de rest van de dag. Iedereen had een kadotje meegenomen. Bij dit kadotje trok je een loodje en dit kadotje werd voor de persoon op je loodje, ook moest je voor dit persoon een prachtig gedicht schrijven.

 

Het middagprogramma was een sint tocht. Het zit tussen een ronddraai spel en een speurtocht in. De middag zat vol met sint en pieten spellen. Een echte sint quiz, pietenparcour, snoepgoed van elkaar weten te onderscheiden, gevulde speculaas bakken en noem zo maar op. De kinderen holden van hot naar her en deden soms zelfs een onderdeel twee keer (het liefst het snoepgoed proeven uiteraard).

 

Als avondmaal hadden we heerlijke spinazie met aardappel en de beroemde verrukkelijke gehaktballen. Heus niet iedereen vond het even lekker, maar niemand ging weg met een lege maag. Voor het toetje gingen we met zijn allen even weg van het eten, omdat de minioren weg gingen. Deze hebben we met een daverend applaus een fijne terugreis gewenst.

 

'S avonds deden we een echte ouderwetse pakjesavond. Kadotjes, gedichten en pepernoten. Maar wij zouden Don Bosco niet zijn als we er geen kleine twist aan gaven. Gooide je een even getal met de dobbelsteen, mocht je je kadotje pakken en je gedichtje die erbij zat voorlezen en raden van wie het was. Gooide je oneven, dan moest je een opdracht(je) doen. Stop zoveel mogelijk pepernoten in je mond en zing een liedje, pak elkaar in als een kadotje, teken een sinterklaas met je ogen dicht. Noem het maar op. De kinderen gingen los! We hebben de avond afgesloten met een spookverhaal rond het kampvuur. En bij een kampvuur horen natuurlijk marshmellows en een kopje warme choco.

 

Iedereen ligt lekker te pitten en de leiding zit nog even na rond het kampvuur. Tot morgen!

 

 

Dinsdag 16 juli 2019 – “Valentijnsdag” - Leider Menno

“Alles wat ik zie these days, dat is groot en alles wat ik zie these days, dat is goud. Gelukkig hangt er liefde in de lucht, gelukkig hangt er liefde in de lucht.” Misschien denk je bij het lezen van deze eerste regels: ‘Waar gaat dit in vredesnaam over?!’ Vraag dat maar aan de Vrijbuiters! We werden namelijk op deze Valentijnsdag met dit nummer van Kraantje Pappie gewekt. In een grote ronde dansten de kinderen als stelletjes met elkaar. Romantiek hing in de lucht en Cupido deed goed zijn werk. Wat een heerlijk begin van Valentijnsdag.!

 

Om Valentijnsdag body te geven startten we met het knutselen van rode harten. Bastiaan en Elena hadden prachtige ballonnen in de vorm van de liefde gekocht en er werd begonnen met deze eerst op te blazen. Knoop erin en het was tijd voor papier-maché. Voor een perfecte knutsel zijn dunne stroken krantenpapier nodig en dus werd er zeer nauwkeurig geknipt en geplakt. De meiden konden dit toch wat beter dan de jongens, al is daar natuurlijk altijd de uitzondering op de regel. Tycho en Justin lieten zien zich als knutselkoningen tussen de meiden. Gefocust en op tempo brachten zij laagje voor laagje de kranten aan. Mooi om te zien, klasse boys! Vervolgens was het tijd voor het drogen, de harten mochten namelijk niet breken.

 

Na zo’n intensieve ochtend hunkerde de jongens en de meiden steeds meer naar wat afstand. Valentijnsdag is natuurlijk hartstikke leuk, maar kom op zeg! Geen gezeik…MANNENDAG! En na al die scheten en boeren van de jongens, verheugden de meiden zich ook op wat meer privacy. Lekker met de meiden een maskertje doen, een kopje theedrinken, de nageltjes. Gewoon even zonder de jongens.

 

De jongens vertrokken in gezang en vol goede moed richting het bos en speelden hier onder meer blaasvoetbal. Dit konden Levi en Lucas uitstekend. Ze bliezen menig Vrijbuiter uit het veld en toonde aan met het rietje en een pingpongbal heel wat volume in de longen te hebben. Daarentegen schitterde Oscar bij het schieten van een katapult en wist Colin zelfs een bal uit de lucht te vangen die met een snelheid van 50 km/u aan kwam. Sjapoo, Colin!

 

Daarnaast was er nog het luchtbuks schieten en daar kon Quinn zijn gezicht niet van weg houden. Een pak meel was het doelwit en volledig in positie, waarden de jongens zich tot marinier. Dit was echt een gaaf gezicht! Aan het eind van deze middag werden de scores bij elkaar opgeteld. Eén Vrijbuiter mocht dit jaar de titel dragen en had zich deze middag laten transformeren van jongen tot MAN. Handen op elkaar voor…OSCAR! Nogmaals van harte gefeliciteerd en je mag tot volgend jaar deze schitterende titel prolongeren!

 

Tot slot was daar het DInsdagAvondProgramma (DIAP). Misschien heeft u het al gezien, maar anders raad ik zeker even aan om op Facebook te kijken naar de te gekke foto die deze avond is gemaakt. Vanuit een drone is een foto gemaakt, terwijl alle kinderen en leiding aan het eten zijn van een lekkere barbecue. De foto is heel tof en dit was het begin van een leuke avond! Het thema was dit jaar: ‘Mijn leiding is de beste’. De clubs gingen de strijd aan met gekke en leuke spelletjes, waarbij gekeken werd welke leiding het beste zijn of haar best deed. De kinderen konden hun lach hier niet bij inhouden. Van eieren koppen tot aan je bips in water en meel, het kon niet op. Met een glimlach op het gezicht liepen we als een grote stoet terug naar ons eigen barak. Met een kopje thee en de zelfgebakken gevulde speculaas van de dag ervoor, sloten we de avond heerlijk af. Het is tijd om naar bed te gaan. Tenminste, nog even een tekencontrole natuurlijk. Ja Famke, ook voor jou! :)

 

 

Woensdag 17 juli 2019 – “Pasen” - Leider Sanne

Woensdag ochtend om 7:45 ging de wekker en werden de kinderen klaar gemaakt voor een heerlijk ontbijtje. De vrijbuiters hadden hun paashaas oren en allerlei leuke paas versiering opgedaan en uitgehangen. Vandaag was het Paasfeest. Na het ontbijt verzamelde de vrijbuiters in het bos, klaar voor de ochtend dans. Dit was niet zomaar een dans, dit was de konijnen dans. Handen boven hun hoofd als konijnenoren en voetjes naast elkaar zo huppelde de vrijbuiters als echte paashazen in het rond.

 

De vrijbuiters zijn nu optimaal in de feest zweer en zo beginnen we het ochtendprogramma. Voor het ochtendprogramma heeft de kookstaf zich erg moeten uitsloven voor ons. we hebben in totaal 100 eieren ontvangen waarvan 50 gekookt. De vrijbuiters werden verdeeld in 5 groepen en gingen het opnemen tegen elkaar met allerlei ei spelletjes. Dit waren spelletjes zoals: ei estafette, paasmandjes maken, rauw ei over gooien, je eigen ei versieren en er wedstrijdjes mee doen, een intensieve paasquiz. Het spelletje rauwe eieren over gooien vraagt om uiterste concentratie want wie niet goed vangt is de pineut. Nadat alle spelrondes voorbij waren werden de vrijbuiters bij elkaar geroepen, er stond nog een verassing op ze te wachten. Want wat is nou Pasen zonder paaseieren gezocht te hebben. De geknutselde mandjes kwamen goed van pas en de vrijbuiters stonden in de startblokken, klaar om te gaan zoeken. 3,2,1…. Zoeken maar! De 3 kinderen die de meeste eieren hadden gevonden mochten 1 rauw ei kapotslaan op paashaas Donnie. Maar Donnie de paashaas was nog niet van ons af, de kinderen mochten hun (papieren paaseitjes) inleveren in de ruil voor water ballonnen. Je raad al wat er met de waterballonnen gebeurt, de paashaas bekogelen!

 

Na het ochtendprogramma hadden de vrijbuiters even de tijd om vrij te gaan spelen tot dat we gingen lunchen. Na de lunch was het tijd voor de vrijbuiters om zich in te smeren met zonnebrand en hun korte broek/shirtje aan te trekken we gingen namelijk weg van het kampterrein en op naar de WOEMID (woensdag middagprogramma). Twee aan twee liepen de vrijbuiters door het bos naar de locatie van de woemid, wat hadden we een geluk met het warme weer. Bij de locatie aangekomen werden de teams verdeeld, de puppies en vrijbuiters door elkaar want dit was een gezamenlijk programma voor deze 2 clubs. Maar wel 10 spellen stonden klaar om gespeeld te worden. De spellen waren echt superleuk van katapult schieten naar Mario kart racen, blindvolleybal, luchtbuks schieten noem het maar op. Na een hele middag fanatiek spelen hadden de puppies en de vrijbuiters wel een chippie en een ijsje verdient en liepen we al zingend weer terug naar ons kampterrein.

 

Voor het avondprogramma moesten de vrijbuiters hun eigen lampion knutselen het was namelijk Sintmaarten vanavond. Tijdens het knutselen werden al gauw de leukste Sint-Maarten liedjes gezongen. Het werd al wat donkerder op het kampterrein dus tijd om onze knutsel te showen en wat snoep binnen te halen bij de andere clubs. Volle borst hebben de vrijbuiters gezongen, vooral bij de oudste jongens want daar waren ze erg kritisch…

 

Na al het snoepgoed opgegeten te hebben gingen de vrijbuiters zich klaar maken voor bed. Wat Donnie, Bastiaan en Sanne niet wisten was dat de vrijbuiters stiekeme plannetjes hadden gesmede met Sarah, Elena en Menno om te gaan ontsnappen. Toen Bastiaan de barak in liep om te checken of iedereen braaf sliep waren alle vrijbuiters ontsnapt. Zoeken maar! De vrijbuiters hadden zich erg goed verstopt in de tent van de oudste meiden. Donnie liep naar de tent en….. BETRAPT, de vrijbuiters schrokken zich een hoedje en rende samen het bos in. Het duurde niet lang of iedereen was gevonden. De vrijbuiters liepen balend maar nog steeds vol adrenaline terug naar onze eettent, daar stond ze een straf op te wachten. Van hagelslag sorteren naar bomen knuffelen en lippenstift op je voorhoofd hadden de kinderen wel hun lesje wel geleerd. Het was nu echt tijd om lekker te gaan slapen. Wat een top dag.


Donderdag 18 juli 2019 – “Kerst en Oud & Nieuw” Leider Bastiaan

Mag ik vloeken in dit verhaal? Ik denk het niet he? Nouja, in het thema van kerst dan toch maar een beetje. Jezus.. wat gaat de tijd hard. Het is nu alweer Kerst. Het is toch niet te geloven. Gister hebben we nog met onze lampionnen langs de deuren (lees: tenten) gelopen. Vandaag staat er weliswaar weer een bomvol programma in de planning, dus laten we beginnen!

 

Hap hap, sap sap, ook de laatste dag gaat het ontbijt er weer lekker in. Onder het genot van een kopje thee weet onze Tycho een complete ontbijtkoek weg te bunkeren en zoals je je kunt voorstellen is de dag dan alweer met een grote lach begonnen. Zowel voor de leiding als voor de Vrijbuiters. Met een veel te volle buik begeven we ons naar de dansvlakte, waar we net als iedere dag een ‘themadans’ zullen uitvoeren. Leidsters Sanne en Elena gaan nog één laatste keer voor deze week, en daarna moesten we het toch echt zelf doen. De één wat serieuzer dan de ander, maar lol hebben we zeker. Heerlijk om de dag zo te beginnen.

 

Na het dansen worden alle Vrijbuiters verzameld om onder leiding van Menno en mij naar takjes te gaan zoeken. Van klein naar groot is de opdracht. 10 Stuks. En een beetje rap als dat kan. Kort maar krachtig. Natuurlijk legde we later uit wat de bedoeling was. Namelijk het opbinden van een kerstboom! Door de takjes op volgorde van klein naar groot te leggen, en vervolgens vast te knopen met een touw, ontstond met een beetje fantasie een beeldschone kerstboom.

 

Eikeltjes en Dennenappels werden vervolgens goud en zilver gespoten met graffiti om aan de kerstboom te worden opgehangen. Ik zou zweren dat mijn moeder afgelopen kerst €30,- euro heeft betaald voor een dergelijk kunstwerk, alleen kwam die uit de catalogus van Riviera Maison. De Vrijbuiters doen dit gewoon met een blote handen en wat de natuur hun te bieden heeft. Kicken! Dat vindt niet alleen de leiding, want menig Vrijbuiter staat overduidelijk versteld van het eigen creatieve talent. Oprollen en meenemen in de tas dus!

 

De lunch was deze dag een hele speciale. Net zoals dat met kerst hoort natuurlijk, een heuse kerstbrunch! De leiding loopt zich een uur het vuur in de sloffen om de volgende lekkernijen op tafel te krijgen: Versgebakken cake, Verse fruit smoothies, Bladerdeeg Pizza en Roerei zijn slechts een greep uit het overheerlijke kerstbuffet. Je raad het alleen wel al, alle hapjes waren binnen welgeteld 10 minuten opgegeten! Niet normaal zeg! Maar goed, het was lekker zullen we maar zeggen.

 

In de laatste middag van dit kamp stond er nog een zelfstandige kerstspeurtocht op het programma. Een ouderwetse wegwerpcamera moest dienen als antwoord formulier, en op alle vragen en opdrachten moest dan ook antwoord gegeven worden door middel van slechts 1 foto. De kinderen moesten dus goed nadenken hoe ze dat aanpakte. De leiding zat in de verschillende ‘kerstdorpen’ verstopt als vossen zoals dat beter bekend is bij een vossenjacht. Dit leverde natuurlijk Hilarische taferelen op waarbij bijvoorbeeld leider Sanne moest nadoen of ze totaal de weg was kwijtgeraakt.

 

Na de speurtocht genoten de Vrijbuiters deze dag van een heerlijk bord nasi met kipsaté en kroepoek.

 

Op de laatste avond werd traditiegetrouw afgesloten met een casino & disco avond. Eerste werd er lustig op los gegokt aan de tafels van Black Jack, Roulette, Hoger/Lager, Dobbelen en Limonade pong. Wie er precies met de meeste muntjes van door ging is mij even ontgaan, maar dat we vroegtijdig moesten stoppen omdat de leiding bankroet was is mij wel bijgebleven.

 

De tafels gaan aan de kant en de muziek gaat aan. Tot slot mogen de voetjes nog even van de vloer. Maar liefst 10 verzoeknummers zorgde voor een knotsgekke afsluiter en moe maar voldaan zoeken we voor de laatste nacht ons slaapzakje op. Maar niet voor dat we onze tandjes hebben gepoetst natuurlijk!

 

Welterusten Vrijbuiters en tot morgen!

 

Vrijdag 19 juli 2019 – “Nieuwjaarsduik” – Leidster Sarah

Daar is ie alweer, de laatste dag. Wat is het snel gegaan. De kinderen worden weer vroeg wakker. De een begint gelijk met het inpakken van zijn/haar spullen en de ander gaat eerst nog even buiten spelen. Al gauw wordt de leiding ook wakker en kan de dag echt gaan beginnen. Iedereen is druk bezig met het schoonmaken van het barak en met het opruimen van het terrein.

 

We beginnen aan ons laatste ochtendmaaltje waar ook het wel bekende klaag tv nog even naar voren wordt gehaald. Er zijn een aantal klagers maar er komen ook een hoop positieve dingen naar boven over hoe leuk we het hebben gehad de afgelopen week. Ook werd er op het laatste moment nog een 5de teek ontdekt bij Famke. Rond half 11 vertrekken de eerste auto’s naar het zwembad. Na 2 keer heen en weer te hebben gereden zijn alle kinderen bij het zwembad gearriveerd, hier verzamelen we met z’n allen op het plein en gaan we gezamenlijk naar binnen. 1 vergeten tas verder ligt iedereen heerlijk in het zwembad.

 

De glijbaan en het grote bad waren vooral de favorieten. De glijbaan ging weer supersnel en in het grote bad lagen allemaal banden en matten om mee te spelen. Rond 1 uur werden alle kinderen aan de kant geroepen, ETEN! Een heerlijk patatje mayo, wat was het ineens stil. Omdat de dag in het thema nieuwjaar stond kwamen we op het idee om een heerlijke Nieuwjaars duik te doen. Alle kinderen stonden aan de kant van het zwembad en telden af van 10 naar 0. Iedereen sprong in het water en er werd luid ‘Gelukkig nieuwjaar!’ geschreeuwd. De rest van de middag zijn er draaikolken gemaakt, zijn er veel bommetjes gesprongen, is de leiding het water in gegooid en werd er ook lekker gezeten in het bubbelbad.

 

Rond 4 uur was het tijd om het zwembad te verlaten, iedereen is nog even onder de douche gesprongen en hebben zich snel aangekleed. We waren eigenlijk nog te vroeg voor het eten dus zijn we nog even naar de speeltuin gelopen. Hier hebben de kinderen nog kunnen rennen over een houten klim parcours. Wel merkten we nu echt dat de kinderen moe werden en er kwamen ook een aantal bij de leiding zitten. Tijdens de rit naar het kampterrein zag ik toch wat gesloten oogjes op de achterbank.

 

Eenmaal terug wordt de tafel gedekt en stonden de pannenkoeken ons al op te wachten. Wat vielen ze goed in de smaak bij zowel de kinderen als bij de leiding! Na het eten wordt er nog voor de laatste keer afgebikt en komt de terugreis wel erg dichtbij. De auto indeling wordt besproken en we kunnen gaan. De terugreis verloopt goed en de roddels beginnen al te komen; Donnie en Nina zouden namelijk gezoend hebben in het zwembad maar weten hier beide niks vanaf. Na de bloedneus van Renske komen we veilig en toeterend aan bij villa Don-Bosco.

 

Hier wordt onze week nog even besproken, want wat hebben we het leuk gehad! Wij als leiding hebben enorm van jullie genoten! Wij wensen jullie allemaal een fijne vakantie en voor een deel van jullie tot volgend jaar!

 

De foto's vind je HIER! Of door te klikken op onderstaande foto. Helaas zijn sommige foto's wel gedraaid tot onze spijt, en wat we ook doen, ze blijven gedraaid op de website. Even op de Ipad kijken dan maar :P

 

Groetjes,


De Vrijbuiterleiding!