eerste slide
tweede slide
Kamp overzicht vrijbuiters

Kamp overzicht vrijbuiters

30-07-2022

Zondag 17 juli

 

Jaaaa, vandaag was het zover. Het kamp van de Vrijbuiters is van start gegaan. ‘S ochtends vanaf 10:30 verzamelde alle kids bij het clubhuis en wat zagen jullie er goed uit!! Iedereen in het oranje of een oud Hollandse outfit.

Om 11 uur vertrokken we toeterend richting Nunspeet en gingen we een geweldige week tegemoet.

Aangekomen op het terrein stond een heerlijk broodje knakworst op ons te wachten en wat hebben ze ervan genoten. Na een rondje kamp verkennen en even spelen werd het tijd om de bedden op te maken en dat was nog best een hele puzzel. 28 kinderen en eigenlijk maar plek voor 23 kinderen…… Gelukkig was hier al snel een oplossing voor en is dit helemaal goed gekomen. 

Omdat de week in het thema Nederland stond zijn we begonnen met het maken van de Nederlandse kaart. Met hamer spijkers en een heleboel wol hebben de kinderen een prachtige kaart gemaakt (bekijk de foto’s voor het eindresultaat). 

Tijdens het vrij spelen hadden de kinderen al gauw ontdekt dat je in het bos super goede hutten kon bouwen en hier zijn ze dan ook druk mee bezig geweest. 

Even later stond het rap programma voor ons op de kaart. De kinderen werden in groepjes verdeeld en begonnen met het schrijven van hun eigen rap. Wat was dit leuk en wat waren de eindresultaten geweldig, alle onderwerpen die te maken hadden met kamp zijn wel voorbij gekomen.

Overdag is de kookstaf druk bezig geweest om voor ons een heerlijke maaltijd te bereiden. We aten gebakken aardappeltjes, broccoli en een slavink. De meeste kinderen hebben er heerlijk van zitten smikkelen en we zijn de kookstaf daarom ook erg dankbaar dat ze elk jaar weer voor zoveel kinderen komen koken.

Voor het avond programma moesten we het bos in, hier was een zweeds renspel voor de kinderen uitgezet in het thema de Nijmeegse 4 daagse. Alle kinderen vlogen van hot naar her om zo snel mogelijk alle antwoorden bij elkaar te krijgen.

De eerste avond sloten we volgens traditie af met een kop thee, plakje ontbijtkoek en klaag TV. Voor de mensen die niet weten wat klaag TV is, klaag TV is een tv scherm waar de kinderen hun verhaal kunnen doen over de dag. Eerst kunnen de kinderen hun klachten over de dag komen vertellen en daarna sluiten we af met een aantal positieve of leuke dingen van de dag. 

Na voeten wassen, tandenpoetsen en de tekencontrole lagen de kinderen lekker te spoken in hun bed. Want ja wie wilt er nou al slapen??! Nadat we 1,5 uur bij de kinderen hadden gezeten was het nog steeds niet stil, de kinderen hadden namelijk bedacht om de eerste nacht te gaan ontsnappen. 

Na een tijdje hadden ze zich toch overgegeven aan hun slaap en werd het helemaal stil. Het was een gezellige eerste dag en kijken alweer uit naar morgen, Slaaplekker!!

 

Maandag 18 juli 

 

De eerste kampochtend breekt aan. De Vrijbuiters lagen er gisteravond pas laat in, maar stonden om 7 uur al naast hun bed vandaag. De enthousiasme en vrolijkheid gieren nog door het lichaam heen. Wat stond de kinderen vandaag te wachten?

We zijn door de provincies van Nederland aan het reizen. Vandaag stond centraal: Noord-Holland. Na een ontbijtje met het traditionele bikken, begonnen we met het beschilderen van Hollandse klompen. Uiteindelijk was het de bedoeling om deze klompen als zeilbootje te laten varen. Nou, laten we dus maar beginnen met schilderen! Veel kinderen kozen voor mooie tulpen of de rood-wit-blauwe vlag op de klomp. Kaasgeel was ook populair of regenboogklompen! Na het schilderen moesten de kinderen een mast uitknippen en mooi versieren. Deze kwam in de klomp te staan aan een satéprikker, zodat het een zeilboot werd. Het bootje kon nu mooi even drogen, voordat het op het water zou gaan. Het was een rustig begin voor wat een druk programma beloofde vandaag.

Terwijl de bootjes aan het drogen waren, trokken alle Vrijbuiters hun geruite overhemd of tafelkleed aan om in Oud-Hollandse klederdracht voor de fotoshoot te komen. Jawel, een Hollandse fotoshoot. Als accessoires konden de kinderen kiezen uit kazen, tulpenparaplu, vissen, klompengolfsticks, tabakspijpen en vissershoedjes. Met een green screen doek konden we zelf de achtergrond kiezen en waanden we ons in Hollandse landschappen. De kinderen vonden dit ontzettend leuk.

De kookstaf was ondertussen druk bezig met het maken van broodjes vissticks met een zelfgemaakte ravigotesaus met augurk en uitjes. Geheel passend bij het thema van vandaag proefden de kinderen erop los. De één razend enthousiast over het recept, de ander hunkerde naar het vertrouwde broodje chocopasta. Inmiddels werd het steeds warmer en besloten we een lekkere plons te nemen in het zwembad op het terrein. Alle kinderen maakten mooie bommetjes en met elkaar maakten we een draaikolk in het zwembad. Wat een lekkere afkoeling was dit zeg!

Eenmaal afgedroogd besloten we de Hollandse muziekquiz te doen. Verschillende rondes kwamen voorbij en het groepje “the boys” stak met kop en schouders boven de rest uit. Ze hadden van alle vragen er maar eentje fout! Klasse gedaan Daan, Wessel, Fabio, Tijn, Lars, Vigo en Lasse! Yes, gewonnen zult u denken! Toen kwamen ze erachter wat de prijs was: een optreden voor de rest. De boys lieten zich niet kennen en op het nummer ‘Boot’ gaven ze een mooie show weg. Top!

Tot slot hebben we in de middag en avond nog over het circuit van Zandvoort geracet en oudhollandse spellen gedaan. Wc-pot en kaas gooien, kazenspel, geblinddoekt eierrace, appelhappen, boerengolf, eierkoek versieren en natuurlijk sjoelen kwamen voorbij. Na een kopje thee en het welbekende klaag-tv zochten de Vrijbuiters hun bed op. En ja, ze sliepen vandaag al snel als roosjes…

 

Dinsdag 19 juli

 

Dinsdag, de derde dag voor de Vrijbuiters! Dat betekent dat we alweer bijna op de helft zitten. Maar daar denken we nog even niet aan, want wat hebben we het naar ons zin!

 

‘s Ochtends starten we fanatiek aan het clubhuis namaken van klei. De kids mochten hun verbeelding gebruiken en alles wat zij om Villa Bosco wensten in klei verwezenlijken. Er zijn ontzettend creatieve ontwerpen gemaakt, laat dat maar aan onze Vrijbuiters over!

 

Maar….. laten we niet vergeten dat vandaag niet zomaar een dag is, maar een extreem tropische dag. Met bijna 40 graden besluiten we om de programma’s van de rest van de middag te cancelen en lekker naar de Zandenplas te gaan. Op een kwartiertje bij ons vandaan ligt dit heerlijke meer. 

 

Hier hebben we ons de rest van de middag goed vermaakt. Er is goed gesmeerd en veel water gedronken. Stay hydrated! 

 

En op traditionele wijze werd de DIAP (dinsdagavond programma) gehouden. Er was sprake van dat dit in verband met de hitte ook gecanceld moest worden, maar er is toch besloten om het door te laten gaan en te kijken hoever we zouden komen. Het bleek prima te doen. Dit jaar werd de DIAP in een iets ander jasje gestoken. Voorgaande jaren werd er een optreden gegeven per club, dit jaar werden alle clubs gemengd (jong en oud) en kreeg je een onderdeel toegewezen die je kon uitvoeren. Dit was bijvoorbeeld rap of toneel. Elke groep deed dit fantastisch, ondanks de enorme hitte. Na de optredens werd de nieuwe leiding (eerste jaar kamp) ouderwets ontgroend met een lekkere pan eten over zich heen. Dit zorgde ook weer voor het nodige gelach. We hebben de avond afgesloten met een avondje klaag tv en een lekker kopje thee, om vervolgens het bedje in te duiken. Morgen weer een dag met veel leuke activiteiten op het programma!

 

Woensdag 20 juli

 

Vandaag was het weer een heerlijk warme dag op het kamp in Nunspeet.

 

Rond 9:00 was het tijd voor een speciaal programma 

 

Wij zijn namelijk vandaag samen met de puppies naar De Julianatoren geweest. Het was een super leuke dag! We hebben heerlijk genoten met zijn allen. De kinderen liepen in de ochtend samen in groepjes en in de middag mochten de kinderen vrij door het park lopen. De puppies en vrijbuiters zijn in bijna alle attracties geweest!

 

Rond 16:00 was het tijd om weer richting kamp te gaan.

 

Toen wij weer terug op het kamp waren was het alweer tijd voor het avond eten. De kookstaf had weer heerlijk gekookt voor ons. pasta met spinazie en crème fraiche en een heerlijke salade. 

 

Na het eten gingen wij verder met het vieren van Menno’s verjaardag. Menno had een super leuk verjaardagsspel voorbereid. Tijdens het spel kon je ingrediënten winnen voor een goed antwoord op een quiz vraag. Als de vraag goed was mochten de vrijbuiters zoeken naar de verstopte ingrediënten. Met de ingrediënten konden de vrijbuiters taarten mooi versieren. Daarna was het natuurlijk tijd om onze heerlijke zelfgemaakte taarten te proeven.

 

Nadat de prachtige taarten klaar waren was het tijd om tanden te poetsen en naar bed te gaan….

 

Tenminste dat dacht de leiding…..

 

Onze lieve/ stoute vrijbuiters gingen namelijk ontsnappen vanavond!!!

 

Samen met leiders: Elena, Esmee, Melissa en Sem gingen de vrijbuiters stiekem hun bedjes uit om door het bos te sluipen. Maar helaas zijn de vrijbuiters uiteindelijk gesnapt door Sarah, Menno en Anouk. 

 

En ja als je ontsnapt krijg je ook straf natuurlijk! Oh oh 

 

Gekleurde hagelslag sorteren, bomen knuffelen en zelfs iemand die met zijn hoofd het zwembad in moest. Dit waren de straffen die de vrijbuiters kregen voor het ontsnappen. 

 

Na het uitdelen van de straffen was het tijd om nu echt hun bedjes in te gaan. 

 

Al met al was het een super leuke, drukke en gezellige dag!

 

Donderdag 21 juli 

 

Op donderdag 21 juli begon de dag, zoals gewoonlijk, met het ontbijt. Heerlijke bammetjes met chocopasta en chocoflokken gingen in de rondte. 

 

Vandaag waren we, volgens het thema, in de ‘lage landen’. Na het ontbijt begonnen we dan ook op z’n Limburgs. Alle ingredienten stonden klaar en de kinderen mochten in groepjes beginnen met het maken van hun eigen vlaaien. Iedereen maakte twee kleine vlaaitjes, die moesten de hele dag koelen en die konden we ‘s avonds als toetje opeten. Uiteraard werd er geroerd, geklopt, gewogen en verierd. Al snel was iedereen klaar en konden we door naar het volgende onderdeel. 

 

Een sprong terug naar Zuid-Holland. Omdat het dinsdag zo ongelovelijk warm was gingen we naar het meertje. Daardoor verplaatsten we het volgende programma naar vandaag: het tweedekamer programma. Na een korte uitleg van leider Sem, volgde een quiz: even checken hoe goed iedereen eigenlijk opgelet had. Vervolgens mocht ieder groepje een eigen partij verzinnen. ‘Mens En Dier, Don Bosco Voor Kinderen, Don Bosco Kamp en Groente-Fruit en Thee’ waren de zelf bedachte partijnamen. Ieder natuurlijk met eigen afkorting. Bij elke partij mochten de groepjes drie standpunten bedenken en deze presenteren. Daarna kregen ze verschillende stellingen uitgedeeld, waaronder: als ik een klusje doe voor de leiding, verdien ik een snoepje. De groepen gingen echt met elkaar discussieren. Bram mocht het opnemen tegen leider Sem en zonder dat dat te lang duurde, won Bram de discussie met de goede argumenten die er bedacht waren. Tot slot mocht iedereen stemmen op een partij. DBVK had gewonnen met 12 stemmen. 

 

Voor de lunch mochten de jongens hun witte tshirt aantrekken en daarna kon iedereen nog even vrijspelen. Iedereen ging snel naar de zelfgemaakte hut. 

 

Deze middag gingen de jongens erop uit samen met de puppie jongens. 

 

We begonnen met tweeling lopen. De jongens moesten een paar van twee maken en dan werden de benen vast gemaakt. Dit leverende heel veel hilarische momenten op. Want iedereen viel natuurlijk om. Eenmaal op de plek aan gekomen deden Menno en Dyon een leuk tik spel met de jongens, zodat Stijn en Sem alvast de lekkere shoarma konden klaar maken. Nadat het spel was afgelopen konden de jongens een voor een een lekker broodje halen met een pakje drinken. Na de lunch gingen ze gelijk ter start met een waterpistool oorlog tussen twee groepen. En wie het natst was had verlopen. Hierna volgde een estafette voor echte stoere kerels. En moesten ze om pionnen geen en tijgeren onder een heel zwaar net. Na dat iedereen uit getijgerd was deden we onekedonneke met appelmoes en was het al weer tijd om naar het kamp terrein te lopen.

 

De meiden bleven lekker op het terrein samen met de puppie meiden. Het was een gezellige boel. We hadden een high tea als lunch, met eiersalade sandwiches, brioche broodjes, cakejes en chocolade. Nadat we gegeten hadden begonnen we met haren kammen. Dat was wel tijd na een hele week niet kammen. De meeste klitten vonden we in het haar van Britt. Waarna ze een prachtige vlecht kreeg. En zo gingen we door, tot iedereen een vlecht had. Toen ieders haar weer prachtig in vorm was, speelden we doen, durf of de waarheid. Ondertussen mochten de meiden hun nagels laten lakken. Rowie koos gedurfd ‘doen’ en moest als opdracht een frikadel vragen aan de kookstaf. Ze kreeg een bevroren mee terug. Als kers op de taart, mochten alle meiden douchen! Dat vonden ze geweldig. Iedereen rende nasr het barak om hun zeep en handdoek te pakken en na een halfuurtje waren er weer zestien schone meisjes tevoorschijn gekomen. 

 

Die avond aten we nassi. Niet ieders favoriet, maar iedereen had het goed opgegeten. De meeste vrijbuiters hadden meer zin in de zelfgemaakte toetjes. Die overigens verrukkelijk waren. 

 

Na het avond eten trok iedereen zijn carnavals outfit aan. We waren tenslotte offlicieel nog in de lage landen. ‘S avonds hadden we disco vol met dans spelletjes. De voetjes gingen van de vloer.

 

Toen iedereen uitgedanst en moe was, werden de tanden gepoetst, handen gewassen en ging iedereen lekker in bed.

 

Vrijdag 22 juli 

 

We begonnen de dag met vroeg opstaan om 8:30. De kinderen hadden een dag van te voren hun tassen bijna allemaal ingepakt. En de leiding had de avond er voor ook alvast alles afgewassen en de witte tent netjes gemaakt. 

 

Zo dra de kinderen uit bed waren en de leiding ook fris en fruitig. Ging een deel van de leiding het barak schoon maken met andere puppy leiding. En ging het andere deel de kinderen helpen met verder hun tas in pakken, en de bedden opruimen. 

 

Om 9:30 hadden alle kinderen al hun zwem spullen al gepakt. En konden ze lekker een boterham uit het vuistje halen. Om 10:00 werd het barak helemaal leeg geveegd. En om 10:30 gingen Anouk en Sem nog even verstoppertje doen in het bos met de kinderen. Zodra alles op het terrein netjes was kon de eerste auto al vertrekken richting het zwembad. 

 

Eenmaal aangekomen bij het zwembad werd er snel omgekleed. En konden de kinderen met hun zwarte voetjes lekker het water in. En dan konden de leiding ook effe lekker relaxen. Om 13:00 stonden voor de kinderen lekkere patatjes klaar met een pakje drinken. 

 

Na lekker lang gespeeld te hebben in het water ,was het om 16:00 tijd om snel om te kleden en te vertrekken richting het oudere terrein.

 

Daar stonden lekkere pannenkoeken klaar met suiker en stroop. En om 19:00 stonden de ouders er die gingen rijden. De reis verliep aardig vlot en we kwamen bijna allemaal te gelijk aan in de kom. 

 

Na dat we hadden verzameld reden we richting het club gebouw. Uiteraard toeterend, want we moesten natuurlijk wel laten weten dat wij terug waren. Eenmaal aangekomen kregen we een erg warm onthaal door alle familie en vrienden. En konden we mooi de week afsluiten met wat woorden en knuffels.