eerste slide
tweede slide
Oudste jongens kamp 2023

Oudste jongens kamp 2023

06-08-2023

Zaterdag 22 juli

De groep oudste jongens komt op zaterdag 22 juli om 09.30 aan in de speeltuin om aan om de jaarlijkse fietstocht richting Harderwijk te vertrekken. Zichzelf omgetoverd tot een kudde schapen stappen ze op de fiets. Waarbij de leiding zich verkleed heeft als herder, en daarmee de kudde trekken. Eén ding was zeker deze rit, we houden het niet droog. En met zo een vacht om je heen is dat niet ideaal. De eerste stop was omme nabij na 40 km. Waar de jongens “die je onderhand kon vergelijken met een natte spons” enigszins zichzelf weer operationeel zien te krijgen. Voor de rest van de tocht hebben we ons handen samen mogen knijpen en hebben we het droog gehouden tot aan Harderwijk. En een mooi primeurtje dit jaar was dat de bezemwagen dit jaar eigenlijk voor spek en bonen mee was. Aangekomen op het kamp mochten de jongens hun maag vullen met een overheerlijke pasta. Na het eten haalde de kinderen al glunderend hun koffer op met de intentie om lekker droge kleren aan te trekken. Om er vervolgens achter te komen dat je ook daar je droge kleren niet meer kon vinden. Beter dan dit hebben we het kamp niet kunnen beginnen!  S ’avonds hebben we ons even heerlijk kunnen opwarmen en elkaar bij het kampvuur beter leren kennen door middel van namenverhaal en een bijnamen spel. Na helemaal opgewarmd te zijn, zijn de jongens lekker gaan slapen om enigszins weer op te laden voor de volgende dagen!

 

Zondag 23 juli 

De tweede dag van kamp hebben we besloten om de oudste jongens een beetje uit te laten slapen na de pittige fietstocht van gister. Vanaf vandaag zullen de oudste jongens elke ochtend een andere groep zegenen voor de dag. Met hun zelfgeschreven gebeden. Vandaag trapte we af met de kookstaf, kampleiding en de overgebleven opbouwers die een nachtje in Harderwijk zijn gebleven. 

 Na het ontbijt was het tijd om weer een beetje op te warmen alle regen van de dag ervoor. Daarom zijn de jongens sportief begonnen met een rondje hardlopen. Het eerste deel van de triatlon. Een prachtig rondje door bossen van Harderwijk van maar liefst 3,7 kilometer! Een proteïnerijke lunch, broodjes knakworst, ging er heel goed in. Daarna was het tijd voor het tweede deel van de triatlon. Fietsen door Harderwijk richting het zwembad. Voor deel drie van de triatlon. De jongens hebben maar liefst 500m gezwommen. Na inspanning komt ontspanning en zijn we met de oudste meiden en spelbrekers in het bubbelbad gedoken. 

Na het zwemmen zijn wij even naar de Jumbo gegaan om de voorraad snoep, koek, chips en frisdrank aan te vullen. Zijn wij teruggegaan naar ons kampterrein aan de Strokelweg. Na alle sportactiviteiten zijn wij heerlijk gaan eten. 

Na het eten hebben de jongens hun kennis over sporten nog vergroot met een topsport quiz. Aansluitend kroegspellen met de oudste meiden. Zoals limonadepong, dobbelen en darten. De jongens hebben de dag heerlijk ontspannen afgesloten met een slaap meditatie.

 

 

Maandag 24 juli

De ochtend begon vroeg. Om kwart voor zeven werden de jongen uit bed gehaald en moesten ze binnen twee minuten aangekleed en wel buiten de tent staan. Na een aantal keer proberen is dat gelukt en zijn we aan deze zware leger dag begonnen. 

We begonnen met een workout. Die bestond uit balken tillen, lopen, rennen en zware spieroefeningen. Dit hebben ze allemaal heel goed doorstaan dus ze hadden het ontbijt daarna ook dik verdiend. Na het ontbijt zijn ze hun eigen pijl en boog gaan maken. De een zag er nog mooier uit dan de ander! En het leuke is, alle pijl en bogen werkten ook nog eens heel goed. 

Toen was het al bijna tijd voor de lunch. Maar de lunch krijg je niet zomaar. Ze kregen een kaart met een kruis erop waar hun lunch bevragen lag. Vrij snel hadden ze de plek gevonden en begonnen ze te graven. De lunch bestond uit maaltijd zakken (rantsoenen) die je in het leger ook krijgt. Ze stonden er niet om te springen maar achteraf was alles lekkerder dan verwacht en alles is dan ook lekker op gegeten. 

Na de lunch hebben ze met hun pijl en boog aan de slag. Ze gingen oefenen met schieten en richten in pakken melk, appels en alles wat ze maar konden vinden. Ook gingen ze zo dicht mogelijk in de roos schieten met een luchtbuks. 

Na al het schieten was het tijd om hun onderkomen te bouwen. De bedoeling was dat ze hier in zouden overnachten maar vanwege het slechte weer wat er aan kwam hebben we ze gematst en mochten ze lekker in hun huidige tent blijven slapen. 

Die goede nachtrust hebben ze nodig ook want na het eten stond er nog een dropping op het programma. Iedereen werd in groepjes verdeeld en afgezet in het bos. Via een echt kompas zijn ze stapje voor stapje weer teruggekomen naar het kampterrein.

 

Dinsdag 25 juli

Lekker uitslapen. Althans, in zover dat kan op kamp. Gister na de dropping was iedereen zo moe, dat we besloten om het rustig aan te pakken in de ochtend. We hebben de jongens om 08.30 uit bed gehaald, en zijn de dag begonnen met een goed ontbijt samen. Na de dagelijkse opruimtaken zoals afwassen en schoonmaken hebben we het volleybal spel uitgezet en hielden een fanatiek toernooi.

De groep is verdeeld in 3 teams, team 1 en 2 begonnen de pot. De gasten en dames waren nog niet helemaal actief en het leek net of hun gedachten nog bij hun luchtbedje was. Na wat aanmoediging van onze fanatieke leiding en een lekker muziekje kwam er een goede en competive sfeer. De ochtend ging zo lekker snel voorbij en het is alweer tijd voor lunch, onze kook staf had een eitje gebakken waar we heerlijk van hebben gesmuld.

Op dinsdag hebben we altijd een DIAP (dinsdag avond programma) gepland samen met heel Don Bosco. Hierbij hebben we een gezamenlijke BBQ en daarna geven alle groepen een act/optreden. Na de lunch hebben we ons optreden bedacht en gerepeteerd, we hebben ons vaste afwasmuziek gekozen voor onze voorstelling. Het nummer “etiketten”, hierbij beelden we een date uit wat niet goed loopt omdat Kasper geen manieren heeft. Als zijn date dus wegloopt, komt hij zijn vriend tegen die hem wel wat etiketten kan leren aan de hand van dit nummer 

Na het repeteren van onze act hebben we nog 2 uurtjes te doden, en we besluiten om nog even naar het dorpje te fietsen om de voorraad snoep, koek en frisdrank weer aan te vullen. 

Om 18.00 uur worden we verwelkomd bij het barak van de kookstaf, en staat er een heerlijke maaltijd te wachten.  Oh oh, wat kan die kookstaf dat toch goed. Voor wel ruim 100 kinderen en 30 leiding hebben ze vlees staan bakken, mais geroosterd, salades gemaakt en natuurlijk ijsjes geschept! 

Na het eten was het tijd voor alle optredens. De puppies hadden een leuk dansje in geoefend, de spelbrekers deden een trouwerij na wat eindigde in een dans battle, de minioren zongen een prachtig lied en de vrijbuiters deden ook een dans. Vervolgens werden na de optredens de nieuwe kampleiding ontgroend en werd de winnaar bekend gemaakt, dit waren de spelbrekers met de trouwerij. 

Eenmaal klaar met het opruimen van het terrein mochten de jongeren een douche nemen, en klaar maken voor het volgende avondprogramma. We deden fist of zen, hierbij zitten we in een kring aan een tafel en moet je een voor een bal uit een zak graaien. Als je de rode bal trekt moet je een opdracht uitvoeren, dit kan zowel iets vies eten zijn of een andere opdracht. Om 12 uur waren we klaar met de dag en mocht iedereen zijn tent weer in, weer een geslaagde dag!

 

 

Woensdag 26 juli

De jongens begonnen de dag met vrijwilligers werk. Zo hebben ze de kookstaf een ochtend geholpen. Daar hebben ze geholpen en geassisteerd bij het maken van de lunch, voor de 95 kinderen op kamp. Op het menu stonden de o zo overheerlijke wentelteefjes. Nadat we de lunch zelf genuttigd hadden begonnen we om één uur met het WoeMid programma.

De WoeMid is altijd verdeeld in 2 groepen de jongste clubs doen het samen. En wij als oudste toen het samen met de spelbrekers. Dit jaar was er een zeven kamp georganiseerd. Zo gingen ze onderling tegen in teams met elkaar de strijd aan om een uiteindelijk winnend team te krijgen. De teams bestonden uit 4 a 5 spelers. De spellen bestonden uit. Een escape room waar de jongens zo snel mogelijk moesten proberen uit te komen. Twee luchtkussens waarvan van een stormbaan en een bungee springkussen. Ik hoor u al denken wat moet ik me daarbij voorstellen. Twee spelers zitten vast een bungee koord en moeten daarmee proberen hun kussen (klittenband) zo ver mogelijk op het springkussen zien te plakken al renend.  Verder hadden we levend zeeslag, blind volleybal en een slagbal variant gespeeld. 

Bij het slagbal spellen hadden we zeilen op de grond gespannen en besmeurt met groene zeep waardoor het uitdagend werd om van honk naar honk te komen. Uiteindelijk waren de grote winnaars van de dag met de meeste punten! Team 2; met als captain Kasper en daarom heem gebouwd Mirthe, Matthijs en Senne. 

Na het avond eten te hebben genuttigd. Stond op het avondprogramma de grote ‘Sven en Lize show’. De show stond in teken van quiz vragen, opdrachten en een muziek onderdeel. De groep was verdeeld in 3 teams, oudste jongens, oudste meiden en de leiding. Later schoof ook de kampleiding nog even aan om het team van de leiding te versterken! Het was een zeer gezellige en geslaagde avond!

 

 

Donderdag 27 juli

We begonnen de dag met het zegenen van onze mede kampgasten. Iedereen trok weer zijn witte gewaad aan en met de bijbel met alle zelfgemaakte spreuken onder de arm gingen we langs de spelbrekers en de puppies. 

Daarna hadden we een foto opdracht. Iedereen werd in groepjes verdeeld en we moesten drie mooie foto’s maken. 1 vrije natuur foto, 1 landschap foto en 1 Close up. 

Iedereen ging meteen aan de slag en kwam met hele mooie foto’s terug. Daarna gingen we in hetzelfde groepje 1 van je gemaakte foto’s na schilderen. Natuurlijk niet zomaar want iedereen zat vast getaped aan de kwasten en je mocht maar drie kleuren gebruiken. Dat was een heuse challenge. 

Wat een nog grotere challenge was, was ons middag programma. Wij zijn namelijk gaan klimmen in het klimbos in Harderwijk. Alles werd uitgelegd, iedereen had een tuigje aan en we hebben lekker (en droog!) de hele middag alle routes afgelegd. Van de groene baan naar de rode baan, over zag je de oudsten meiden en jongens hangen. 

Na het avondeten ging iedereen zich netjes aankleden want het was weer tijd voor de date night. Alle meiden en jongens zagen er prachtig uit en iedereen koos meteen zijn date uit voor die avond. Tijdens de date night werd er quiz gespeeld met veel minigames tussendoor. Als afsluiter liepen de dates een romantische wandeling met z’n tweeën naar het kampvuur. Daar hebben wij met z’n alle nog lekker wat gedronken en was de avond al weer om. 

 

Vrijdag 28 juli

Vrijdag waren de oudste al vroeg uit hun bed om alles op te ruimen. Voordat wij namelijk naar het zwembad vertrokken moesten we alle spullen opruimen en verhuizen naar het barak van de vrijbuiters om de laatste nacht door te brengen. Na een hele hoop getil en gesjouw hebben de oudste zich gesetteld in het nieuwe barak. 

Even snel een ontbijt eten en op de fiets richting Putten waar wij heerlijk de hele dag konden zwemmen. In de lunch kregen de kinderen een patatje om vervolgens nog een paar uur te zwemmen. Na het zwemmen zijn we richting Harderwijk gefietst waar de oudste tijd hadden om wat lekkers te kopen voor de terug weg. 

Eenmaal terug op het kampterrein hebben wij genoten van heerlijke pannenkoeken! 

Even snel omkleden en toen was het alweer tijd voor de einddisco! Het thema dit jaar was zilver en glitter! De oudste hebben een geslaagde disco gehad samen met de spelbrekers. Toen was het alweer tijd voor de laatste nacht in Harderwijk. Deze nacht slapen wij in een barak. Wat een luxe!