eerste slide
tweede slide
spelbrekers kamp

spelbrekers kamp

02-09-2021

Maandag 12/07

Maandagochtend, de spelbrekers stonden te popelen om te vertrekken naar Harderwijk. Door de huidige corona-maatregelen had het vertrek naar kamp iets wat vertraging, maar dat maakte de zin in het kamp alleen maar groter! De kinderen vertrokken dit jaar met de bus naar Harderwijk, zodat het kamp gelijk kon beginnen. 08.30 uur konden de spelbrekers de tassen en de fietsen in de bak laden en om 08.45 vertrok de bus met 21 spelbrekers richting het kamp. Om 10.00 uur waren we al aan gekomen op het kampterrein. Meteen een kennismakingsspel gedaan, iedereen moest twee dingen over zichzelf opschrijven wat niemand anders over diegene wist. Waarna iedereen een kaartje uit de ton moest trekken en moest raden bij wie dat kaartje paste. Ook hadden de spelbrekers gelijk een knutsel gemaakt om de eettent een beetje te versieren. Iedereen moest 3 vlaggetjes versieren: 1 vlaggetje versiert met je hobby, 1 vlaggetje met een foto van jezelf versiert en 1 vlaggetje versieren naar keuze.  Alle vlaggetjes werden aan een touw geregen en door de tent heen gehangen. 

 

Het was alweer 12.00 uur en de kookstaf hadden heerlijke broodjes knakworst gemaakt. Een goede stevige lunch was namelijk wel nodig voor het geplande middagprogramma, namelijk “jachtseizoen”. De groep werd in 2 teams verdeeld, de boeven en de politie. De boeven kregen 5 minuten voorsprong om weg te rennen, waarna de politie  een locatie doorgestuurd kreeg om zo de boeven te vangen. Elke 5 minuten kreeg de politie een locatie update over waar de boeven zich bevinden. Na 45 minuten, rennend door het bos, waren de boeven gevangen. 

 

De spelbrekers waren best wel moe van het intensieve middagprogramma en hadden de rest van de middag tijd voor zichzelf. De kookstaf had heerlijke sperziebonen met gebakken aardappels en slavink gemaakt. 

 

Het avondprogramma bestond uit een date night. Waarbij de mannen moesten opkomen op een naar hun gekozen liedje, waarna de vrouwen een bordje “Ja” of “Nee” omhoog mochten houden. Er werden koppels gevormd en opdrachten gedaan. Na het avondprogramma de eerste dag heerlijk afgesloten met een kopje thee en een ontbijtkoekje. 

 

Dinsdag 13/07

De tweede officiële dag van het kamp. Het weer was iets minder als dat we gehoopt hadden maar gelukkig mocht dat de pret niet bederven. 

 

We hadden een creatieve ochtend en zijn gaan bodypainten. Ze kregen allemaal een stukje van het Don Bosco logo en samen moest dat op elkaar schilderen. Ondanks dat ze verf overal zat hebben we een leuke ochtend gehad. 

 

Na de wentelteefjes die we als lunch hadden gekregen zijn we onderweg gegaan naar Ermelo waar wij gingen midget golven.

 

Eenmaal terug in Harderwijk zijn we begonnen aan een escape room/speurtocht. Na een aantal raadsels opgelost te hebben vonden de spelbrekers een kist met frisdrank en chips onder het zand.

 

Als avondeten kregen we barbecue, opeens had niemand meer problemen met het eten en alle bordjes waren heel erg snel op. 

 

Als avond programma gingen we A minute to win it spelen. Na vele opdrachten hebben we de dag afgesloten met een marshmallow bij het kampvuur. 

 

Een geslaagde tweede dag dus!

 

Woensdag 14/07

Op woensdagochtend stonden rond een uur of acht de eerste spelbrekers alweer naast de tent, de meeste fris en fruitig om een nieuwe dag te beginnen. De andere iets wat brak van de afgelopen avond. 

 

Snel ontbijten en dan aan het eerste programma beginnen, blanco paintball. De spelbrekers kregen allemaal een waterpistooltje met textiel verf om zo duidelijk te kunnen zien of je afgeschoten bent. De groep was verdeeld in twee teams, rood en blauw. Beide teams konden hun vlag verstoppen en opzoek gaan naar de vlag van de tegenstanders. Het team wat de vlag als eerste heeft gevonden en teruggebracht heeft naar hun kant van het speelveld heeft gewonnen. Alles zonder afgeschoten proberen te worden.

 

Terug op het kampterrein had de kookstaf heerlijke tosti’s en ballen gehakt voorbereidt voor de lunch. De spelbrekers hadden heerlijk geluncht en waren klaar voor het volgende programma. Op het kampterrein waren vijf grote luchtkussens opgeblazen; onder andere een stormbaan, buikschuifbaan en levensgroot tafelvoetbal kussen. De kids hadden heerlijk de middag gespeeld en waterpret gehad.

 

Na het opdrogen en omkleden van het programma met de luchtkussens, stond er weer een nieuw programma op de planning: “fist of zen”.  De groep was in 4 teams verdeeld en moesten het antwoord proberen te raden. Hoe dichterbij het antwoord, hoe meer punten te verdienen. De twee verliezende teams moesten het tegen elkaar opnemen door een straf uit te voeren en zo alsnog 1 punt te verdienen. Slagroom met knakworst en guacamole, of knoflook met tomatensap en bonen, ga zo maar door. Het “Haribo mix” team heeft het spel gewonnen en de meeste vragen goed gegokt. 

 

Na dit toch wel vieze programma gingen we heerlijk avondeten, waarna we de dag afgesloten hebben met een casino avond. Alle kids waren netjes gekleed en konden muntjes verdienen, er waren ook krasloten gemaakt en zo prijzen te verdienen. 

 

Na deze drukke dag met veel programma’s hebben we de dag afgesloten met een kopje thee en een ontbijtkoekje. Waarna de meeste kinderen hun tentje gingen opzoeken om lekker te gaan slapen.  Echter, besloten sommige kinderen om toch nog even te gaan ontsnappen ondanks het slechte weer. Een paar wisten uit handen te weten van de leiding en zijn ruim 1.5 uur weg gebleven! Echt respect van de leiding daarvoor hoor!

 

Donderdag 15/07

De vierde dag van het kamp is alweer aangebroken. Wie dacht dat het weer niet slechter kon worden had het mis. Precies toen de wekker ging begon het los te barsten. De leiding vond het wel prima en bleef lekker liggen tot 09:00. Een ochtend uitslapen hadden zij wel verdiend. Na een snel ontbijt was het tijd voor het ochtendprogramma. 

 

Het is jongens- en meidendag. De jongens gingen in gepaste kleding en schmink het bos in om stiekem sterk te worden, elkaar te zoeken in de bossen en ga zo maar door. Jeroen heeft zijn best gedaan om iedereen klaar te stomen voor het leger! 

 

De meiden hadden een iets rustigere ochtend. Kopje thee, high tea, lekker kletsen en spelletjes en uiteraard ook een uitgebreid beauty en make-up pakket voor een stralende huid.

 

Vanwege het slechte weer werd het middagprogramma een klein beetje aangepast en al heel snel bleek dat de jongens wel interesse hadden in een make over… de meiden gingen aan de slag en al snel kwamen de meest creatieve processen op gang om de jongens een ander uiterlijk te geven. Het is maar goed dat er alleen make-up aanwezig was, anders had niemand de jongens nog herkend!

 

In de avond was het tijd voor een ouderwets potje bosjassen. Gegarandeerd succes bij de spelbrekers. Het fanatisme spat er vanaf en al gauw is de avond om en is het tijd om weer gezellig om het kampvuur te gaan zitten. Het is de laatste avond dat de spelbrekers nog mogen ontsnappen, maar al gauw bleek dat er maar 2 fanatiekelingen waren die er nog kracht voor hadden. Een rustig avondje voor de leiding.

 

Vrijdag 16/07

De laatste volle dag van het kamp is aangebroken. Het weer zat ook vandaag niet mee. Een sterke wind waaide over Harderwijk en dit maakt het een stuk frisser dan gehoopt. Vol goede moed gingen de spelbrekers op weg naar strand Horst. Dit om ruimte te geven aan de eerste afbrekers die al waren gearriveerd. Al gauw bleek dat dit niet een hele lekkere temperatuur was om aan het strand te gaan zitten en besloten wij terug te gaan nar het terrein en een lekker patatje te scoren bij de snackbar om de hoek. Inmiddels was het alweer eind van de middag en konden wij ons op maken voor het avond programma. Normaal is dit de disco, dit jaar gaat alles anders dus ook dit. Het werd een bonte avond en dit viel goed in de smaak bij de spelbrekers. Na het eten van een groot deel van de pannenkoeken was het tijd voor de bonte avond. Al snel bleek dat tiktok filmpjes opnemen een ding is bij de spelbrekers. Dit tot grote spijt van Jeroen en Daan, die nu als twee houten klazen het internet overgaan. Alles voor don bosco!

 

Na een snelle rondvraag of kamp geslaagd was is het tijd om te gaan slapen voor de laatste keer op kamp. Een ware luxe dit keer, want de spelbrekers sliepen voor een nacht in een barak. Het duurde even voordat iedereen daadwerkelijk echt sliep, maar dat is niet zo gek als iedereen vol verhalen zit.

 

Zaterdag 17-07

De mooiste dag van het kamp. 20+ graden en de kinderen met zweet ophef voorhoofd aan de bak op de fiets. Helaas is de weg terug naar huis ingezet. Het tempo zat er lekker in en al gauw waren wij bij de eerste rustpost. De eerste 35 kilometer zat er alweer op. De kinderen goed ingesmeerd en klaar om verder te gaan gingen de spelbrekers weer vol goede moed op pad. De wind is inmiddels gedraaid en stond precies tegen over ons. Dit wordt afzien. Maar niets meer dan respect voor deze toppers. Zonder te klagen vol doortrappen, grote klasse! Aangemoedigd door de bezemwagens en alle andere vrijwilligers tijdens deze hete tocht.

 

We lagen keurig voor op schema en iedereen kon even op adem komen met een lekker ijsje in de Amsterdamse bos. Het laatste stuk over de dijk en dan zijn we alweer thuis. Na een prachtig mooi onthaal bij VV Zwanenburg was kamp 2021 alweer klaar. 

 

Wij hebben intens genoten van dit korte, maar extreem leuke kamp met jullie! Wij hopen jullie ook. Geniet van jullie vakantie en tot volgend seizoen.

 

Dikke knuffel van de spelbrekersleiding,

 

Sarah, Julia, Jeroen & Daan.