eerste slide
tweede slide
Spelbrekers kamp 2023

Spelbrekers kamp 2023

07-08-2023

Zie hier het foto album van kamp: 

https://www.don-bosco.nl/album/spelbreker-kamp-2023

 

Zaterdag 22 juli 2023 – leider Bastiaan

De klok slaat 05:00 als ik badend in het zweet wakker schrik. Het zal toch niet waar zijn, denk ik in mezelf terwijl ik de regen tegen mijn dakraam hoor tikken. Zacht getik gaat over in een oorverdovend kabaal. Dat belooft een pittige fietstocht naar Harderwijk te worden te jaar.. Ik besluit mijn bed uit te gaan, want door de kampspanning kwam slapen er sowieso al niet echt van.

Eenmaal aangekomen bij de Speeltuin blijkt dat de kinderen nauwelijks onder de indruk zijn van het slechte weer. De sfeer zit er zelfs goed in. Een lekker zomers muziekje gaat gepaard met vrolijke outfits. Het thema voor deze dag was de prehistorie. “Een regenjas of poncho eroverheen en gaan met die banaan” zo zegt één van de Spelbrekers. En zo zal het geschieden. De Spelbrekers stappen op hun fietsen en beginnen aan de lange natte tocht.

De eerste 30 kilometer gaan eigenlijk best voorspoedig. Er wordt nauwelijks geklaagd en echt harde regen blijft uit. Maar dan, net voor de Vinkeveense plassen, breekt de hemel open. Het lijkt wel of er geen eind aankomt op de lange polderweg. Stug trappen de kinderen door en dus moeten wij als leiders ons ook niet laten kennen. Zo nu en dan betrap ik mijzelf een glimlach. Zo bond heb ik het in alle 13 jaren kamp als leiding nog nooit meegemaakt. Zelfs nu weigert iedere Spelbreker om op te geven.

Na de eerste pauze bij Vinkeveen klaart het weer op en lukt het zelfs om droog naar het kampterrein in Harderwijk te fietsen. Voor veel kinderen voelt het als thuiskomen. Een aantal nieuwe kinderen kijkt hun ogen uit in de Harderwijks bossen en de idyllische opstelling van de tenten. Het is als liefde op het eerste gezicht. Nat of niet, hier gaan we een fantastische week beleven. Dat staat vast. Nu eerst snel aan de spaghetti Bolognese, want die stond al dampend op ons te wachten in de eettent.

Eenmaal op kracht gekomen na het diner, was het tijd om de spullen uit te pakken en te tenten in te richten. De Spelbrekers namen hier ruim de tijd voor en met wat sfeerverlichting waren de ‘verblijven’ voor de aankomende ronduit gezellig te noemen. Uiteraard was er flink ruimte vrij gehouden om de gezamenlijke snoep en chips voorraad uit te stallen. Bij veel was deze echter al na één dag gesneuveld.

’s Avonds was het tijd voor traditionele kampopening: ontbijtkoek, thee, kampvuur en kennismakingsspelletjes. Leidster Suus had een heus geschiedenis verhaal voorbereid met daarin alle namen van de Spelbrekers. Het verhaal opende het thema Tijdmachine op haast sprookjesachtige wijze. Onze eigen Spelbrekers bleken namelijk de schutters van de Nachtwacht te zijn. Jessie vertolkte de rol van Rembrandt van Rijn en mocht het avontuur vastleggen op het wereldberoemde schilderdoek.

Na nog even lekker te hebben nagepraat was het alweer tijd om de eerste kampdag met elkaar af te sluiten. De tandjes werden gepoetst, een tekencontrole werd uitgevoerd en tot slot werd er een slaapliedje gezongen. Van slapen kwam het echter nog lang niet.. maar hoe dat zit zult u toch echt aan uw kind moeten vragen! Op naar zondag!

 

Zondag 23 juli - leidster Suus

Na een nachtje lekker uitrusten zijn de Spelbrekers klaar voor de eerste dag in Harderwijk. De wekker ging in de leiderstent. Van de Spelbrekers nog geen geluid. Iedereen ligt nog heerlijk uit te rusten van de fietstocht gister. Na het wakker maken was het tijd om stevig te ontbijten om de spieren te herstellen. Er werd een dag geleefd als echte jagers en verzamelaars. Om te weten hoe er vroeger in die tijd werd geleefd vertelde Sem een verhaal over het verleden. Hierna werd de tent omgebouwd tot pottenbakkerij. De Spelbrekers gingen aan de slag met het creëren van hun eigen potten.

Na een ochtend geoefend te hebben om zelfvoorzienend te leven was het tijd om als echte jagers te gaan jagen in de natuur. Onze leider Bastiaan heeft zijn hobby gedeeld met de kinderen, namelijk vissen. De Spelbrekers zijn na de lunch op de fiets gestapt met nog pijnlijke billen en benen naar een meertje dichtbij om vervolgens heel veel vissen te vangen. Overal hoorde je wel ergens vandaan komen ‘ik heb r een!’. Natuurlijk werden de visjes terug gegooid om waarschijnlijk nog 10x te worden gevangen. Veel kids waren erg onder de indruk van de vaardigheden van de lokale vissers en hebben ze geassisteerd bij het vangen van het ‘echte’ werk. De grote vissen…

Later in de middag was het tijd om het avondprogramma voor te bereiden. Een uitstapje naar het bos om brandnetel bladeren te plukken. Gelukkig veilig met handschoenen zodat er niemand last heeft van het jeukende gevoel dat iedereen wel kent. 

Terug op het kampterrein gingen de kinderen op pad om attributen in de natuur te vinden om een eigen pijl en boog te gaan maken. Terug aangekomen op het kampterrein werd het tijd om de tafels te dekken voor het avondeten. Klaar met het eten en het was tijd voor het minste stukje van heel de week. Corvee! Na weer even rond te dwazen over het terrein om uit te buiken was het tijd voor het maken van de pesto en thee. De eerder geplukte bladeren werden de gebruikt om brandnetel thee te maken en overheerlijke pesto. Bij het kampvuur werd er brood geroosterd om vervolgens met de pesto heerlijk op te eten. Met volle buikjes was het tijd om de stukjes pesto tussen de tanden weg te poetsen en lekker in bed te keten.

 

Maandag 24 juli 2023 – leidster Nina

Kukelekuuuuuuu, om half 9 ging de wekker en de kinderen verzamelde in de grote tent om weer eens flink te bikken. Nadat we door het geschiedenisverhaal van Sem in de tijdcapsule stapte kwamen we uit in de tijd van de Grieken en Romeinen, nadat we ons door middel van een wit laken hadden omgetoverd tot echte goden en godinnen kon de dag echt in stijl beginnen. We begonnen een dag vol programma’s met de spannende speurtocht. Elk groepje ging met een leiding op pad om de opdrachten te vinden die op het terrein verspreid waren. Na elke goede opdracht krijgen ze van Nina of Suus de coördinaten voor de volgende locatie. Toen alle opdrachten voltooid waren werden ze gecontroleerd en na goedkeuring kregen de groepjes een schatkaart met daarop de aanwijzing waar de schat begraven lag. De tijd vloog, want de lunch was alweer aangebroken. Ook de lunch stond in het teken van de Grieken en Romeinen, de kids kregen namelijk een heerlijk broodje Gyros met knoflooksaus voorgeschoteld.

Na de lunch gingen we kaarten schrijven, iedereen koos vol enthousiasme een stel kaarten uit en schreven hoe leuk ze het tot nu toe vonden op kamp. Het bleef wel lastig hoe een ansichtkaart ook alweer werkt, want zo nu en dan bleek dat ruimte voor de postzegel niet helemaal was ingecalculeerd. Na het kaarten schrijven was het alweer tijd voor het tweede middagprogramma, namelijk zelf een Colosseum knutselen. Dit deden we met lijm en suikerklontjes en naast dat het een enorme kliederboel werd, ontstonden er alsnog mooie bouwwerken. En ook niet te vergeten, nadat we ‘m een paar dagen niet gezien hadden brak zelfs het zonnetje door de wolken heen.

Daarna konden de kids nog even lekker chillen om zich vervolgens weer klaar te maken voor het overheerlijke avondeten. Na het avondeten gingen we nog even langs het kampwinkeltje om daar bij Bernhards Boetiek nog wat versnaperingen te kopen. De kinderen waren enorm te spreken over de actie: pak pennywafels voor 0,50cent. Na het bezoekje keerden we weer terug naar ons plek op het terrein om daar nog een verhit potje Goden Zweeds Renspel te doen. Na deze uitputtingsslag was het tijd om in het mandje te kruipen. Nog even ontsnappen voor sommige, maar toen de klok 12 sloeg was het stil op de Strokelweg 4.

 

Dinsdag 25 juli 2023- leidster Sanne

De Spelbrekers worden gewekt met opzwepende muziek, klaar om een nieuwe dag te beginnen! Het is dinsdag en de Spelbrekers zijn geland in het tijdperk van de middeleeuwen. Ter introductie van de middeleeuwen begonnen we de ochtend met een geschiedenis verhaal van leider Sem. Hierna gingen de Spelbrekers creatief van start met het maken van hun eigen tie dye shirts. Hier deden de Spelbrekers erg hun best op want de shirts konden nog wel eens van pas komen tijdens ons hippie thema later in de week. Nadat de Spelbrekers hun shirts hadden uitgehangen kregen ze nog even de tijd om hun stukjes te oefenen voor de DIAP (dinsdagavond programma).  Het thema van de DIAP dit jaar was: ALLES IS LIEFDE. Hier wisten de Spelbrekers wel raad mee! Na veel oefenen en een paar generale repetities vertrokken de Spelbrekers naar het zwembad van Harderwijk. Het is altijd fijn als de moddervoetjes en stinkende haren weer even gewassen mogen worden, vooral voor de grote show van vanavond.

Na het zwemmen stapte de Spelbrekers weer op hun fiets, hier en daar hoorde je nog wat geklaag over beurse billen maar dat is zeker niet onbegrijpelijk na de 100 km fietstocht van afgelopen weekend. Terug aangekomen op het kampterrein maakten de Spelbrekers zich klaar voor de DIAP. Veel van de dames waren te vinden in het toiletgebouw om hun haren op te steken en hun make-up bij te werken. De jongens deden een lekker geurtje op en zo vertrokken wij naar de gezamenlijke barbecue. 

De Spelbrekers waren aan het knallen tijdens hun performance op het podium. Er ontstond een kippenvelmoment tijdens de dancebattle en terwijl de spelbrekers in koor aan het zingen waren: “ik heb een tuintje in mijn hart, maar alleen voor jou”. Het publiek lag in een deuk en de jury was erg te spreken over de acts. Wij hadden het natuurlijk allang zien aankomen, de Spelbrekers waren de grote winnaars van de avond!

Terug op het kampterrein aangekomen stond er een love night voor de Spelbrekers op het programma, perfect om deze avond vol liefde af te sluiten. Het enthousiasme liep hoog op, de koppels deden hun uiterste best om een exclusief etentje bij kaarslicht te winnen. Na een hoop gegiechel en veel om over na te kletsen slopen de Spelbrekers terug hun tenten in. Tijd om te gaan slapen…. Morgen weer een nieuwe dag!

 

Woensdag 26 juli 2023 – leider Bastiaan

Bah, het is alweer woensdag! Wie vaker op kamp is mee geweest, weet dat de kampweek nu heel hard gaat. Zelfs tijdens het schrijven van dit verslag krijg ik er alweer een beetje buikpijn van. De dagen vliegen werkelijk voorbij tijdens zo’n kamp. Gelukkig stonden er deze woensdag een aantal hele leuke programma’s op de planning.

’s Ochtends begonnen we als echte kunstschilders uit de Gouden Eeuw. Eén van de meest kenmerkende kunstwerken voor die tijd is toch wel het (zelf)portret. Deze ochtend werden we door leidsters Nina en Sanne stap voor stap aan de hand genomen om zelf tot kunst van onschatbare waarde te komen. Waar de ene Spelbrekers koos voor de aarde donkere tinten uit deze tijd, waren er ook kinderen die probeerde met ongebruikelijke kleuren een abstract kunstwerk te bewerkstelligen. Zelfs werd er hier en daar op zijn Rembrandts met lichtinval gespeeld.

Als leiding stonden we in ieder geval met ons mond open te kijken terwijl de kinderen hun creativiteit te vrije loop lieten. Helaas zullen de kunstwerken nooit het grote publiek kunnen bereiken. Door extreem nat weer deze dag zijn de schilderijen vochtig geworden en moesten vervolgens worden weggegooid. Ach, Rome werd ook niet in één dag gebouwd.

In de middag was er traditiegetrouw een WOEMID georganiseerd. Dit staat voor: woensdagmiddag programma. Dit programma wordt al tientallen jaren samen met alle kinderen georganiseerd. Zo is er de kans om ook eens lekker samen te spelen met kinderen uit andere groepen of misschien wel met een broertje of zusje. Het WOEMID was dit keer een giga doordraai schema van allerlei leuke spellen. Zo was er bijvoorbeeld een bungee springkussen, waarbij je zo ver mogelijk moest proberen weg te rennen van het bungeekoord. Ook was er een opblaasbare hindernisbaan geregeld. Andere spellen waren: glibber slagbal, levend zeeslag, een escaperoom en beachvolleybal.

Na deze actieve middag was er gelukkig weer een voedzame maaltijd voor ons klaargemaakt. Hij was niet alleen voedzaam, maar werd door alle kinderen ook nog eens tot lekkerste maaltijd van de week verkozen (op de pannenkoeken na dan natuurlijk). Het was een heerlijke romige spinazie pasta. Het geheime recept voor de romigheid bleek later Boursain te zijn. Soms kinderen schepten tot wel 3x aan toe op. De nodige boeren gaven achteraf aan dat het eten goed gesmaakt had.

’s Avonds deden we op het kampterrein nog een leuk spel en was er op verzoek van de kinderen nog tijd om een kampvuurtje te maken. Van zondag waren er nog een aantal vuursticks overgebleven en dus mocht er ook nu in kleine groepjes zelf een vuurtje worden gemaakt. Nu de omgeving toch drijfnat was kon het gelukkig ook niet zo veel kwaad. De kinderen vonden dit misschien nog wel het leukste onderdeel van het hele kamp. Alle kinderen kregen nog een handje marshmallows om boven het vuur te roosteren en toen was het wederom tijd om ons op te maken voor ons slaapzaak.

Tandpoetsen, handenwassen, tekencontrole en gelijk lekker slapen. Of toch niet? Sommige Spelbrekers werden later die avond op heterdaad betrapt tijdens het ontsnappen. Wie dat waren verklappen we niet, maar wellicht dat u thuis al zoiets gehoord heeft.

Op naar de donderdag!

 

Donderdag 27 juli - Leidster Suus

Het is alweer donderdag de tijd vliegt voorbij. Inmiddels waren we bij de jaren 60/70/80 is aan bod gekomen. Het is wakker worden met een plassen regen op en rondom de tenten. Kijkend op de buienradar wordt het niet veel beter vandaag. Ter voorbereiding van vandaag hebben we eerder deze week al de tyedie shirts geverfd. Daarom hebben we de tijden een beetje door de elkaar heen gegooid. Om nog even terug te kijken op de middeleeuwen gingen we ridder schilden in elkaar zetten en versieren. Zoals gewoonlijk kwamen hier mooie creaties uit. 

In de middag was het tijd voor een traditie getrouw programma met jongens tegen de meisjes. Opdrachten leidde tot het heen en weer rennen naar tenten voor voorwerpen. Sokken en zelfs haren van de leiding werden gepakt. Het uitbeelden van beroepen en het welbekende woorden spellen spel werd gespeeld. Een spannende strijd tussen de Spelbrekers waar altijd veel competitie is. Aan het geluidsniveau is dat ook vaak te merken. 

S’ avonds werd de sfeer erin gebracht met een pubquizz met verschillende rondes onveranderd een muziek en een Disney ronde. Het enthousiasme spatte er van af. Als afsluiting werd de creativiteit losgelaten en werden er prachtige outfits voor de catwalk ontworpen. De modeshow was een groot succes en de outfit van Spelbreker Bodil was de hit van de avond.Na de modeshow was het tijd om tanden te poetsen, hoewel sommige Spelbrekers toch nog even gingen buurten bij de andere groepen werd het daarna toch echt tijd om te slapen. Tot morgen!

 

Vrijdag 28 juli 2023 – leidster Nina

De laatste echte volle dag op kamp is aangebroken en deze dag stond voornamelijk in het teken van opruimen en ZWEMMEN. De tassen werden alvast voor een groot deel ingepakt en de grote tent moest leeg want die werd al afgebroken door de afbouwploeg op vrijdag. Het ontbijt werd een broodje uit het vuistje en na goedkeuring van de kampleiding vertrokken we in 3 fietsgroepjes richting het Bosbad in Putten. Het fietsen ging goed en was alvast een voorbereiding voor wat ons die dag erna te wachten stond. Door Google Maps werden we over een heel leuk bospaadje gestuurd en na 25 minuten fietsen kwamen we aan bij het zwembad.

Wat een verademing was dit zwembad in tegenstelling tot het toch redelijk eentonige zwembad in Harderwijk. Na het omkleden doken de kids gelijk het water in. Dit zwembad had een tal van mogelijkheden om je een aantal uren flink te vermaken. Zo waren er verschillende baden met speeltoestellen en duikplanken, een buitenbad met ijskoud water brrrrr, bubbelbaden, draaikolk, ijsbadje, glijbanen en natuurlijk de WILDWATERBAAN.

Na een paar uur zwemmen was het tijd voor een lekker patatje, maar even rustig zitten wilden de meeste kids niet, met het zout nog op de vingers doken ze alweer als kleine ottertjes het water in. Na een uurtje lekker gebubbeld te hebben in het bubbelbad besloten de leiders van de puppies: Stijn, Nicky en Silvio dat zij Bastiaan en Maarten wilde uitdagen voor een potje: wie kan de beste bommetjes doen. Na 10 minuten lag er meer water naast het zwembad dan dat er in lag en besloot de badmeester dat het zo wel even welletjes was.

Voordat het tijd was om het zwembad achter ons te laten moesten we natuurlijk nog wel 1 keertje met heel Don Bosco de wildwaterbaan onveilig maken. Na dat ene keertje hadden we de smaak te pakken en besloten we toch voor de zekerheid nog 10 keer er vanaf te gaan. Na de 10e keer ging het bad dan echt sluiten en liepen we met verschrompelde vingers en voeten richting de douches. Dit was namelijk het perfecte moment om nog even alle viezigheid van je af te spoelen en je haren te wassen voordat we zaterdag weer op de fiets stappen. Toen we allemaal fris en fruitig buiten stonden kwam Jairo er achter dat zijn fietssleutel de benen had genomen, gelukkig werd zijn reserve sleutel snel gebracht en konden we allemaal richting de Albert Heijn van Ermelo rijden om nog de laatste snackjes in te slaan voor de terugweg. Erg handige keuzes werden er niet gemaakt, zo dacht Saar dat het handig zou zijn om een halve kilo koekjesdeeg te kopen haha.

Toen we weer op het kampterrein aankwamen konden we gelijk nar de vrijbuiterbarak lopen om daar een stel heerlijke pannenkoeken te eten. Na het eten snel nog even klaar maken, want de laatste avond staat natuurlijk in het teken van de DISCOOOOO. Op de disco werd er karaoke gezongen en goed gedanst. Toen kropen onze spelbrekers weer lekker in hun slaapzak en ontsnappen werd er deze avond niet gedaan want er staat ons morgen een spannende en vermoeiende dag te wachten. Slaaplekker 😊

 

Zaterdag 29 juli – leidster Sanne

De ochtend na de knallende discoavond, de ochtend waar iedereen een beetje tegen opkijkt, het is de ochtend van de terugweg. De Spelbrekers werden gewekt en moesten direct aan de bak. Alle luchtbedjes moesten leeg en de slaapzakken weer terug in de tas. De spelbrekers hadden hier en daar wat aanmoediging nodig en dat is niet gek, dit is ook wel het minst leuke moment van de hele week. Nadat alle tassen klaar en compleet waren liepen de spelbrekers naar het Vrijbuiterbarak voor ontbijt. Het was gelukkig droog buiten en een lekkere temperatuur om te fietsen.

Na het ontbijt liepen de Spelbrekers terug naar ons terrein, nog een laatste keer naar het toilet en klaar om te gaan! De eerste groep vertrok en werd aangemoedigd door de kampleiding en kookstaf.

De Spelbrekers hadden genoeg om te bespreken op de fiets, alle mooie herinneringen die gemaakt waren de afgelopen week kwamen al omhoog. Ondanks dat het een lekkere temperatuur was en het zonnetje af en toe achter de wolken kwam zetten, hadden wij een aardige tegenwind staan. Harde muziek en veel aanmoediging sleepte ons erdoorheen!

Eenmaal aangekomen bij het Amsterdamse bos kregen de Spelbrekers een lekker ijsje. De toppers zijn dan bijna eindelijk thuis. De laatste loodjes gingen van start. Aangekomen op de schipholweg was het nog even flink doortrappen, wat een bikkels waren de Spelbrekers.

Eindelijk waren wij er dan, we horen het gejuich van alle ouders al in de verte. Terwijl we het terrein van Don Bosco op fietste werden alle Spelbrekers met open armen ontvangen, een kippenvel moment. Wat mogen ze trots zijn op zichzelf. Iedereen heeft de fietstocht gehaald dit jaar, en dat door weer en wind!

Tijdens de gezamenlijke afsluiting van de week begon het zonnetje te schijnen en de laatste knuffels werden uitgedeeld. De Spelbrekers hebben heel wat kamp indrukken te verwerken en daarnaast wat uurtjes nodig om flink bij te slapen. Wij willen iedereen bedanken voor de geweldige week die we hebben gehad. Wij kunnen niet wachten tot volgend jaar!!