eerste slide
tweede slide
Vrijbuiters kamp 2023

Vrijbuiters kamp 2023

08-08-2023

Zondag 23 juli

We begonnen met verzamelen bij Villa Don Bosco, aanmelden en tassen afleveren voor een geweldige week kamp! Allemaal prachtig verkleed in thema, tijdreizen met de vrijbuiters! We hebben iedereen voorbij zien komen, van de Flinstones tot Albert Einstein. Wat een prachtige kostuums hebben de kinderen aangetrokken. Gelukkig toch met een beetje zon! 

 

Na een veilige en snelle tocht zijn wij vandaag aangekomen bij het kampterrein in Harderwijk. We begonnen met het verkennen van het terrein, voor sommige een bekend terrein, wellicht zijn zij hier als Puppie al geweest. 

 

Na het verkennen van het terrein hebben we de bedden opgemaakt, de slaapzalen versierd. Wat zijn deze mooi en gezellig geworden! Wij zijn er van overtuigd dat de kinderen hier gezellige avonden met veel gekeet en heerlijke nachten slapen zullen hebben! 

 

Nadat iedereens bed opgemaakt was en een heerlijke lunch, kon het programma beginnen. We begonnen met een toneelstuk van de leiding, die begon in het nu. Er werd een tijdmachine gebouwd, waarmee de leiding door de tijd konden reizen, van de prehistorie, via de middeleeuwen naar de 90’s. Wat hebben de kinderen om ons gelachen! 

 

De kinderen waren zo enthousiast en we gingen snel door naar het volgende programma, het bouwen van onze eigen tijdmachine! Levensgroot en hij werk echt!

 

Na het knutselen, bouwen, schroeven en schilderen van onze tijdmachine was het tijd voor een welverdiend dinner. Dankjewel voor het heerlijke eten kookstaf! We hebben gesmuld met ons eerste avondmaal 🥗🧁

 

De dag was natuurlijk nog niet voorbij, we hebben namelijk nog een aantal leuke bosspellen gespeeld. Zoals levend stratego en vlaggen rovertje, kaarten met hierop foto’s van de leiding van vroeger. We doen nou eenmaal aan tijdreizen deze week. 

 

Met een kampvuur, kop thee en ontbijtkoek hebben we de dag afgesloten. Nu nog een verhaal voorlezen en lekker slapen lieve Vrijbuiters 💭😴

 

We zien jullie morgen weer, we starten de dag in de tijdmachine.. op naar de prehistorie 🦴🦕

 

Maandag 24 juli

Prehistorie 

De eerste dag op het kamp in Harderwijk. Alle kinderen stonden om half 8 in de ochtend al te springen naast hun bed. Om de dag te beginnen met een heerlijk ontbijt. We hadden als verassing dat we in de middag naar het zwembad gingen. Dus iedereen moest een extra broodje smeren voor in de middag. 

 

Deze hele week leven we natuurlijk door de tijdmachine heen. Dus aan deze dag zit ook een thema. En dat is de prehistorie. Iedereen moest als eerst door de tijdmachine heen om stapje terug in de tijd te doen. Lars en Marco hadden in de nacht van zondag op maandag al flink lopen graven. Om de boten van de dinosauriërs te verstoppen in de grond. Zodat de vrijbuiters de volgende ochtend de boten weer kunnen opgraven. 

 

Elk groepje had hun eigen stukje om te graven. Het doel was welk groepje als eerste de dinosauriërs in elkaar had staan die heeft gewonnen. Iedereen begon fanatiek te graven opzoek naar de boten. Uiteindelijk was er een groepje die het snelste was. Gelukkig hadden we voor in de middag het zwembad op het programma staan, want de kinderen zagen er uit als mijnwerkers door al dat graaf werk. 

 

Voor dat je het wist was het al tijd om naar het zwembad te gaan. Iedereen pakken hun zwem spullen in. Om vervolgens koers te zetten richting het zwembad. We hadden gelukkig genoeg auto’s om in een keer 32 kinderen naar zwembad te brengen. Daar hebben we een heerlijke duik genomen en natuurlijk proberen zo hard mogelijk van de glijbaan af te gaan. In de middag aten we lekker onze eigen gesmeerde broodje. Om vervolgens nog even lekker te zwemmen. Toen was het al weer tijd om terug te gaan richting het kamp terrein. 

 

En daar stond voor ons een heerlijke zomerse hutspot met een gehaktbal te wachten. Dus snel de tafel deken en met ze alle lekker eten. Om toch nog een beetje terug te komen op het thema prehistorie. Hadden voor de avond poten bakken op het programma staan. Iedereen mocht hun eigen creatie er op lost laten om er zo een mooi mogelijk klei werk van te maken. Tussen door gingen de ene helft van de groep wat lekkers halen bij het winkeltje op het kamp terrein.

 

We hebben met ze alle een leuke dag gehad. Dus lekker tandenpoetsen, hand wassen en natuurlijk de teken controle. Om vervolgens lekker naar bed te gaan. 

 

Dinsdag 25 juli

 

Dinsdag begon zoals een dag op kamp hoort te beginnen, vroeg. Spartaans vroeg zou je kunnen zeggen. Niet geheel toevallig staat vandaag dan ook in het teken van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. De Tijdbuiter is doorgereisd naar 2000 jaar voor Christus nadat we gisteren de Oertijd hebben verlaten.

 

De ochtend begon met een rustig knutselprogramma: Romeins mozaïeken. Door op een canvas een ontwerp te maken en deze te beplakken met piepkleine stukjes papier (glimmend of normaal) ontstonden de mooiste kunstwerken die ons helemaal in het thema van de dag brachten. Niet ieder kind heeft natuurlijk de concentratie om dit priegelwerk tot een goed einde te brengen, zeker omdat er gelukkig nog even geen regen viel en het volgende onderdeel op de achtergrond al werd opgebouwd.

 

Zeg je Grieken, dan zeg je Olympische Spelen. Dit was dan ook het onderdeel waarmee wij de dag na de lunch voortzette. De Olympische Spelen zijn een uitdaging in kracht, snelheid en focus. Één van de spellen die erg fanatiek werd gespeeld was de strijd waarbij twee kinderen tegenover elkaar stonden op een balk, foam stok in de aanslag om de ander uit balans te brengen. Fanatieke heren en dames gingen na een uitleg en voorbeeld van Shanty en Elena met elkaar de strijd aan. Misschien onverwachts, maak ook de smaakpapillen waren nodig om de strijd te kunnen winnen, Levi liet de kinderen een oreo met, laten we zeggen ‘’onverwachtse’’ toppings proeven. Wie kon raden wat erop zat scoorde punten (en uitspugen was natuurlijk strafpunten). Verder werden de kinderen nog getest op hun scherpe blik met balletje, balletje en was er ook nog een quiz. Op het laatst ging zelfs de zon weer even schijnen!

 

Al jarenlang een vast onderdeel van kamp is natuurlijk het dinsdagavond programma (DIAP voor intimi). Een bonte avond waarop elke club het beste van zichzelf laat zien met een liedje, toneelstuk of ander creatief idee. Deze keer met als thema ‘’alles is liefde’’. Omdat er dit jaar zo’n goede opkomst was bij de vrijbuiters (toppers!!) mochten wij zelfs twee keer het podium betreden, eerst de jongens, daarna de meiden.

 

De meiden hebben onder leiding van Elena een zeer gecoördineerd en origineel dansje laten zien op muziek die zelfs de leiding nog van vroeger kende. De jongens hebben een lied gezongen (ja iedereen zong mee 😊) op de melodie van Antoon – Hotelschool. Voor de liefhebbers hier nog één keer de tekst, zing lekker mee!

 

We zijn hier op don Bosco kamp

Alle meiden zijn zo knap

Ik heb 1000 concurrenten voor hun aandacht Op dit don Bosco kamp Tussen bomen en de tent Zoeken wij een meisje mee voor naar de disco

 

Want zij gaat super vroeg op

Elk programma voor-op

Heeft de hele dag pret

Maar ze doucht niet

 

Ja ze heeft twee ogen

Laat me elke keer blozen

En dan denk ik elke keer weer

Oe-la-la-la

 

Wat moet ik doen schat?

 

Ey-Ey

Ik loop hier op het bospad

Ey-Ey

Maar als je met me mee danst

“Mee danst”

Zitten we aan het kampvuur, vannacht

 

Woensdag 26 juli

 

We worden wakker op dag vier van het kamp. We hebben lekker geslapen en zijn klaar om door te gaan met het programma. Na een ontbijt van broodjes met vlokken, pindakaas en duopenotti, begint de corvee. Er wordt geveegd, propjes geraapt en er worden 40 bekers, 40 bordjes en 40 messen afgewassen en afgedroogd. We zijn gelukkig snel klaar! 

 

Het thema van vandaag is: ‘De Middeleeuwen’. En we starten met het schilderen van houten plankjes. Niemand weet nog wat het wordt, maar het enige dat we weten is dat de ene helft van de plankjes met roodtinden moet geschilderd worden en de andere heft met blauwtinten. Nadat het gedroogd is, leggen we ze aan elkaar en zien we dat het schilden zijn geworden! ‘S middags timmert Lars ze aan elkaar met hulp van de kinderen en daarna krijgen ze een mooi plekje aan ons barrak. 

 

We lunchen een heerlijk broodje ei. Een lunch waar je vol van raakt en dat is maar goed ook, want het middagprogramma staat al weer voor de deur! 

 

Vandaag is het WoeMid. Het woensdagmiddag programma, waarbij we een hele middag sporten en spelen met de puppies. We zijn verdeeld in gemixte groepen en er staan overal waterspellen klaar. Trefbal met waterballonnen, een water estafette, een water katapult en we worden verwend met popcorn en limonade. Als kers op de taart staat er een luchtkussen waarin je een parcours loopt of lekker vrij in mag spelen. 

 

We zijn moe van de middag en chillen tot het avondeten: 

 

Na de heerlijke pasta spinzaie mochten we weer 40 bekers, 40 bordjes en 40 messen afwassen, en was het tijd voor het avondprogramma. Een middeleeuws spellen avondtuur met houten puzzels en pijl en boog schieten. Hierna was het tijd om naar bed te gaan en te gaan slapen, althans, daar dachten de vrijbuiters deze avond anders over. Nadat wij ervan uit gingen dat iedereen sliep, zat de kampleiding buiten bij het kampvuur, tot wij tot onze grote verbazing zagen dat de kinderen waren ontsnapt! Kampleiding Matthijs, Maurice en Jeroen hadden de kinderen meegenomen naar de andere delen van ons kampterrein. Ze hadden zich verstopt bij de oudsten en werden toen op het nippertje niet gevonden door ons. Maar niet veel later zagen we een grote groep kinderen door het bos rennen en konden we ze pakken! We verzamelden alle vrijbuiters voor hun straf, wat bestond uit je hoofd in een bak met water, slagroom in je gezicht, pindakaas wangetjes en hagelsag in het haar! Nadat we hier met z'n allen om konden lachen mochten de vrijbuiters zich schoonmaken en een tweede poging doen tot slapen! En zo werd de 4e dag van dit kamp afgesloten, slaaplekker vrijbuiters en we hopen dat we morgen het beleg weer alleen voor jullie broodjes hoeven te gebruiken  ;)

 

Donderdag 27 juli

De laatste volle dag kamp is aangebroken. Alle spullen worden langzamerhand alvast bij elkaar gezocht en we maken ons klaar voor het eerste programma van vandaag. 

 

Donderdag is het theme de 90’s dus beginnen wij de dag met een 90’s ren je rot quiz in het bos. Nadat de nodige kennis over de jaren 90 was opgedaan was het alweer tijd voor de lunch. En niet zomaar een lunch, de kookstaf had voor ons een heerlijke high tea voorbereid. Broodjes met eiersalade, heerlijke cupcakes en nog veel meer lekkers. Je kan het al raden, deze lunch ging er goed in bij onze vrijbuiters. 

 

Na de lunch gingen wij verder met het volgende 90’s programma namelijk sokpoppen maken! Iedereen had een eigen sok mee genomen en leidster Elena heeft gezorgd voor versiersels. We gingen druk aan de slag met het maken van de sokpoppen. Eerste een stukje inknippen, daarna zelf een mondje erin naaien en uiteindelijk nog 2 ogen erop. Als laatste nog haar erop en toen waren ze klaar!

 

Na de sokpoppen konden de kinderen even vrij spelen terwijl wij het volgende programma gingen voorbereiden. 

 

Als volgende programma hadden wij een Pokemon vossenjacht. Op verschillende plekken in het bos zat een leider verstopt met verschillende spelletjes. Bij elk spelletje kon je punten verdienen. Maar ze moesten wel oppassen want leidster Elena kon de kinderen aftikken waardoor zij 1 van hun 3 levens in moesten leveren. In het bos waren ook speciale Pokemons verstopt voor extra punten! Het was een spannend en leuk programma en iedereen heeft zijn best gedaan voor zoveel mogelijk punten!

 

Nog even vrij spelen en daarna was het alweer tijd voor het avond eten. Wij kregen heerlijke nasi met kroepoek van de kookstaf!

 

Na het eten ging iedereen zich klaarmaken want op donderdag avond hebben wij natuurlijk de disco! Deze was ook in het thema 90’s. Glitters in de haren, outfits met felle kleuren en mooie make up! Iedereen was helemaal klaar en opgedoft voor de disco! Na heel veel gedans en gezang en lekker snacks en drankjes was het tijd om ons bedje op te zoeken. De laatste nacht op kamp was helaas alweer ingegaan!

 

Vrijdag 28 juli

De laatste dag alweer en wat is de week toch snel gegaan!!

Na een korte nacht worden de eerste kinderen alweer wakker om 7 uur. De een begint gelijk met het inpakken van zijn/haar spullen en de ander houdt liever eerst nog even een kussengevecht. Zodra de leiding wakker is is het nu toch echt tijd om alle spullen te gaan pakken en alles op te ruimen. Na een rondje propjes rapen en het vegen van het barak staat het laatste ontbijt voor ons klaar. 

Om half 11 vertrekken de eerste auto’s naar het zwembad. Daar aangekomen weten de kinderen niet hoe snel ze zich moeten omkleden en het zwembad in moeten springen. Alle vieze benen en gezichten worden afgespoeld en de schone gezichten kwamen ineens naar boven. Na een heerlijk patatje gingen we weer 100 keer van de glijbaan, werd er eindeloos door de wildwaterbaan gegaan en hebben we gerelaxt in het bubbelbad. 

Op het kampterrein werden er al voorbereidingen getroffen voor het avondeten, als laatste avondmaal stonden er pannenkoeken op het programma. Volgens mij is dit de enige avond geweest dat ik niemand heb horen klagen en heeft iedereen gesmuld van het eten. 

De terugreis verliep erg rustig want ik heb gehoord dat de meeste kinderen heerlijk hebben geslapen. Al snel kwamen we met zijn alle aan bij het DonBosco clubhuis en na alle welkomst knuffels en kusjes zijn we nog even met zijn alle bij elkaar gekomen. Na het dansje van de meiden en het liedje van de jongens zat het er nu echt op. 

Lieve allemaal!! Wat hebben we van jullie genoten en wat kijken wij als leiding terug op een fantastische week. Wij houden van jullie allemaal en zien jullie graag volgend clubseizoen weer terug. Voor alle kinderen die naar de spelbrekers gaan: heeeeeel veel plezier!! En tot op kamp!